Dr Radu Stoica, COVID-19: Doar la Pneumologie, mii de pacienți lăsați lunar fără tratament

Conf univ dr Radu Stoica. Foto: Agerpres
Conf univ Dr Radu Stoica, de la Institutul Marus Nasta din București arată că autoritățile au mai inventat o raportare inutilă în loc să elibereze paturile ATI din spitalele unde mii de bolnavi care nu au COVID-19 nu au acces la tratament.

Conf univ Dr Radu Stoica, șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, scris pe pagina sa de Facebook că factorii de decizie din Ministerul Sănătății au mai inventat un tip de  raport, inutil în condițiile în care tehnic toate paturile ATI sunt rezervate pentru COVID-19. Asta în loc să elibereze spitalele pentru a putea fi tratați și pacienții non-COVID-19 care, cu miile, nu au acces în spitale de la începutul pandemiei. Iată ce scrie acesta: 
 „Medicina ca ... o raportare!  În week-endul acesta a apărut o raportare nouă pentru ATI. O cere un oarecare general (probabil călit în lupte pandemice) de la o oarecare structură de comandă (desigur!). Asta pe lângă cele care le facem zilnic, la Ministerul Sănătății, la comisia de ATI și...mai știu eu unde!

Totuși ce e nou în această aflare în treabă? S-a inventat noțiunea de paturi ATI pentru suspecții COVID-19 (sic!) Îl anunț pe această cale pe domnul general (sper că nu e medic!) că toate paturile ATI din spitalele de urgență intră în această categorie! Căci un politraumatism internat de urgență sau o intoxicație după ingestia cu clor (populară având în vedere contextul!) care ajung pe ventilator intră în această categorie!

Cred că mai util ar fi dacă pacienții paucisimptomatici sau cu forme ușoare ar fi internați doar în spitalele COVID-19 de prima linie și în cele care au fost destinate pentru aceasta (gen ROL 2), iar cei de Terapie Intensivă în Spitalele de Boli Infecțioase (extrem de dotate și de urgență) sau suspecții (dacă vă place termenul) în Secțiile ATI în funcție de patologia predominantă (cardiacă, pulmonară, politraumă....) cu respectarea normelor de protecție desigur.

S-ar elibera și paturile pentru miile de bolnavi care așteaptă ... Fiindcă, să nu fim ipocriți, doar la Pneumologie în București nu au beneficiat de tratament între 1.000 și-1.500 de pacienți în fiecare lună! Tratați de COVID? 150-175 din care 10 gravi, oricum nu cu patologie asociată pulmonară! Dacă acum trei luni nu se știa amploarea numărului de cazuri, fiind șocați de ceea se întâmpla în Italia, Spania sau Franța, acum nu prea mai avem scuze. Dumneavoastră decideți eficiența continuării acestei abordări!”, a scris conf univ dr Radu Stoica. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel