Dr Radu Ciudin: Implanturi-cip care înregistrează activitatea cardiacă, electrocardiograma, 24 de ore din 24

Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin
EXCLUSIV
Dr. Radu Ciudin, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, a fost invitatul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, transmisă de DC Medical, unde a vorbit despre tulburările de ritm cardiac și modalitățile de investigare și supraveghere ale acestora. 

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate, dr. Radu Ciudin, Șef al una din Secțiile de Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C C Iliescu" din București și, totodată, coordonatorul laboratorului de Electrofiziologie și pacing de la Institut, a vorbit despre tulburările de ritm cardiac, care, în anumite situații, pot amenința viața pacientului.

Moartea subită, explicații

„Una din cele mai groaznice tulburări de ritm cardiac este oprirea cardiacă și moartea subită, de multe ori aproape inexplicabilă chiar și pentru cardiologi, iar pentru ceilalți, și mai puțin explicabilă. Moartea subită rămâne o problemă încă nerezolvată într-o proporție imensă și grupurile de risc cărora noi ne adresăm cu tratamentele electrofiziologice specifice din ziua de astăzi sunt grupuri restrânse cu boli cardiace primare, cu afectarea contractivității cardiace, cu tulburări de ritm ventricular, amenințătoare de viață. Din păcate, moartea subită apare în număr foarte mare la oameni care nu au nicio istorie de boli cardiovasculare”, a explicat dr. Radu Ciudin.

Identificarea riscului în timp real, viitorul în cardiologie

În legătură cu viitorul posibilităților de intervenție în tulburările de ritm cardiac, scenariile, care acum mai bine de un deceniu păreau de domeniul științifico-fantastic, astăzi se apropie cu pași mari de realizare.  

„Pasul următor în viitorul apropiat este de a personaliza și a face identificarea riscului, a factorilor de risc de moarte subită în populație și, nu în ultimul rând, de a interveni în timp real. Pe mine m-a marcat la o conferință internațională profesorul Arthur Moss, cel de la care a plecat prevenția morții subite prin implantul de cardiodefibrilator. El spunea acum 16 ani că singura noastră șansă, într-un viitor, de a acționa în timp real la stopul cardiac și la moartea subită era să avem un dispozitiv la noi, toți oamenii, care să identifice în timp real, să transmită informația în timp real, și să vină un echipaj de salvare, de resuscitare în timp real. Și a băgat mâna în buzunar și a scos un telefon mobil și a spus: „acesta va fi, în viitor, acela care ne va salva”. Cred că ne apropiem de momentul acesta în care fiecare dintre noi are un telefon mobil și există programe de identificare în timp real a activității cardiace, când ele vor fi conectate la divers call-center-uri celulare regionale și vor transmite ritmul cardiac în timp real al tuturor, vom ști, în populație, ce s-a întâmplat, unde s-a întâmplat și poate vom și ajunge în timp real”, a explicat specialistul.

„Viitorul a început deja”

Continuând explicațiile, specialistul a mai menționată că există deja posibilitatea implantării unor cipuri sub piele pentru a înregistra activitatea cardiacă.

„Viitorul a început deja. Sunt deja implantate niște cipuri sub piele care înregistrează activitatea cardiacă, electrocardiograma, 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Nu pierdem nicio bătaie și lucrul ăsta se face astăzi, acum, la Institutul nostru de Boli Cardiovasculare de la Fundeni. Și avem pacienți care nu numai că vin la control dar sunt zilnic pe computerul meu indiferent că trăiesc în România sau în SUA”, a precizat medicul.

Tulburările de ritm cardiac au fost una din principalele preocupări ale medicinei, iar de aproximativ 100 de ani, odată cu „era electrocardiografiei”, cercetarea în domeniu s-a intensificat major, mai spune dr Radu Ciudin. „pentru că ritmul înseamnă viață”. 

De ce mijloace de diagnostic și tratament dispun pacienții români în momentul de față, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel