Dr Munteanu: tratamentele care salvează piciorul diabetic de la amputație

Medicii încearcă să salveze cât mai mult din membrul unui pacient cu picior diabetic
Medicii încearcă să salveze cât mai mult din membrul unui pacient cu picior diabetic
  • Medicii încearcă să salveze cât mai mult din membrul unui pacient cu picior diabetic
Dr Ionuț Bogdan Munteanu spune că medicii au la dispoziție mai multe tratamente și tehnici chirurgicale care le permit să salveze de la amputație piciorul diabetic. Iată care sunt acestea:

Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC Medical, care sunt tratamentele și intervențiile chirurgicale pe care le pot face medicii astfel încât să restaureze circulația sanguină în piciorul diabetic și să nu se ajungă la amputație.

Cum întârzii apariția bolii

Atunci când la un pacient cu diabet a dezvoltat piciorul diabetic, șansele ca leziunile să se vindece de la sine sunt mici. În principal pentru că circulația vasculară la nivelul piciorului afectat este proastă. Dar, poate fi împiedicată sau prevenită în vreun fel această degradare a vaselor?

„Poate fi întârziată. Un tratament adecvat, cu metode de prevenție, poate încetini evoluția bolii. Orice arteriopatie, inclusiv cea diabetică, are o evoluție în lipsa tratamentului, spre amputație, intervalul fiind de zile, săptămâni, uneori ani, în funcție de îngrijirea pe care o primește pacientul. De la îngrijirea locală, cu topice locale, cu băi în fiecare seară, cu atenție la pedichiură, pentru că unghiile sunt foarte sensibile la infecții micotice, adică o ciupercă, și o onicomicoză înseamnă o precipitare a simptomatologiei și a gravității bolii. Dar de la mijloacele de prevenție, v-am spus, igiena riguroasă, pentru că nu trebuie să transpire piciorul, încălțămintea trebuie să fie de un anumit fel, în străinătate clinicile de picior diabetic au chiar un pantofar care stabilește niște reguli vizavi de portul pantofilor la pacienții diabetici", arată specialistul de la Sanador.

Ce medicamente pot fi folosite

Pe lângă mijloacele de igienă care pot întârzia dezvoltare apiciorului diabetic, există și tratamente medicamentoase care poate să ajute în unele cazuri.

„Bun, există terapie medicamentoasă, nu este acceptată, mă rog, în ghidurile internaționale, ca având o extraordinar de mare utilitate, dar trebuie folosite - antiagregantele, în primul rând, clasica aspirină – i tot ca mijloace de prevenire instalării bolii este combaterea sedentarismului. Mișcarea, oxigenarea în aer liber, trebuie să fie zilnică, mișcare normală, nu neapărat alergat sau făcut sport. Sunt apoi agenții medicamentoși, v-am spus, vasodilatatoarele, mai puțin eficiente pe vasele diabetice care sunt rigide, deci nu prea au cum să faci vasodilatație. Au apărut în ultima perioadă și sunt rezervate stadiilor III și IV ale bolii, adică stadiilor cu durerea de repaos sau stadiul cu cangrenă, cu leziune trofică, în situația în care nu se pot face proceduri endovasculare sau chirurgicale, au apărut niște medicamente – prostaglandinele - sunt niște substanțe de sinteză, considerate cele mai puternice vasodilatatoare. Se administrează intravenos și par a avea eficacitate, dezvoltând o circulație colaterală, fiind niște antitrombotice foarte puternice și, într-adevăr, din experiența proprie sunt picioare diabetice care pot fi salvate de la amputație cu acest tratament, dacă nu avem altceva la dispoziție", a completat Dr Ionuț Bogdan Munteanu.

Intervențiile chirurgicale

Arsenalul de bază, însă, atunci când afectarea vasculară și leziunea s-au produs, rămâne intervenția chirurgicală. Care, și ea, poate fi de mai multe tipuri.

„Idealul ar fi, dacă putem spune așa, ca leziunile să beneficieze de o terapie endovasculară, intervențională. Toată lumea a auzit despre stenturi, nu este cazul neapărat de stenturi la acest nivel, pentru că sunt vase foarte mici, dar sunt tehnici de angioplastie cu balon, adică la locul ocluziei se introduce un balon, expandează acel balon, vasul se deschide, și patența, sigur nu este „a la longue", dar poate rezolva pentru moment problema. Pentru că vine pacientul, are o leziune trofică și trebuie să-l tratezi, mai ales că durerile la acel moment sunt insuportabile, s-a supra-adăugat o infecție, și trebuie să-i faci această angioplastie. (...) Studiile arată că ele țin în medie un an, pot să țină o lună, pot să țină cinci ani. Dar dacă țin o lună, pentru că boala va evolua, și iese pacientul din problema acută, critică, vindecăm acel ulcer, riscul de recidivă este mic. Și atunci, chiar dacă tu faci o procedură care nu ține în timp, nu știu, ani de zile, dacă scoate pacientul din ischemia acută, din perioada critică, sunt șanse mari să salvezi acel picior. (...) Și nu în ultimul rând, tehnicile chirurgicale, cu care ne ocupăm noi, operațiile de by-pass, endarterectomiile, sunt multe proceduri pe care le avem la dispoziție. Mai puțin pe vasele distale, pe vasele de sub genunchi, pentru că acolo sunt vase de calibru mic, cel mai bine e acolo să aplici procedura endovasculară, cu balon", a detaliat Dr Ionuț Bogdan Munteanu.

Amputațiile

Dacă totuși e nevoie de amputație, chirurgii din ziua de azi nu se grăbesc să taie tot piciorul. Ci merg din aproape în aproape, încercând să salveze cât mai mult din membrul afectat.

„Sigur, și dacă se pune problema amputației, se încearcă limitarea amputației, pentru că un pacient care pierde un membru inferior este un pacient cu un handicap, cu o problemă majoră, socială, de adaptare, de costuri fabuloase vizând protezarea. Și atunci, și la nivel mondial, și încercăm să implementăm și noi în țara noastră, intervențiile chirurgicale urmate de amputațiile minime. Eu am început chirurgia vasculară într-un timp în care la orice picior diabetic se amputa coapsa. Deci, dacă aveai un deget, două degete cu necroză, cangrenă, se spunea că nu e nimic de făcut și se ajungea la amputație înaltă, din variate motive. Amputațiile se făceau în clinicile de ortopedie sau de chirurgie vasculară. La ora actuală se încearcă necrectomii, adică eliminarea unui deget, sau a două degete, sau cât mai puțin. Trebuie văzut piciorul diabetic ca o entitate care nu ține doar de o specialitate, fiind implicați, în afară de medicul diabetolog, chirurgul vascular, neurologul, chirurgul plastician, chirurgul generalist, ortopedul bineînețeles – o complicație de teus este boala Charcot, din fericire este rară, dar înseamnă deformarea piciorului și chiar dacă icrculația este bună, nu mai ai cum să salvezi acel picior", punctează Dr Ionuț Bogdan Munteanu.

Cum trebuie să ai grijă de rănile care apar la piciorul diabetic, aflați din video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel