Dr Liviu Ojoga: Gonartroza, cum se tratează artroza genunchiului

Gonartroza poate fi tratată în mai multe feluri, în funcție de stadiul ei
EXCLUSIV
Dr Liviu Ojoga, medic primar ortopedie, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical, ce este și cum se tratează cea mai cunoscută formă de artroză: gonartroza.

Gonartroza este, în primul rând, artroza genunchiului, „o degradarea cronică a cartilajului artricular", a explicat dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE, la Interviurile DC News și DC Medical.

Cum se tratează gonartroza

„În funcție de stadiul artrozei (la genunchi, n.r.) există diferite tratamente și aici este foarte important să alegi metoda de tratament corespunzătoare stadiului artrozei. Pentru că există, în stadiile incipiente, varianta de infiltrație cu acid hialuronic; mai nou infiltrație cu celule stem la pacienți tineri cu leziuni focalizate, nu leziuni artrozice degenerative la 70 de ani; după care există varianta de osteotomii de corecție, pentru că dacă există o deviație în valgus sau în varus a genunchiului, compartimentul respectiv, medial în cazul varusului sau lateral în cazul valgusului, este supraîncărcat", a detaliat specialistul.

Asta înseamnă că picioarele ajung să fie în X sau în paranteză, cum se spune popular. Numai că asta nu are efect doar estetic.

„Din păcate problemele funcționale bat deficitul estetic de cele mai multe ori și de asta există osteotomii de corecție care, la pacienți relativ tineri, cu celălalt compartiment și cu compartimentul femuro-patelar integre, normale, atunci se poate propune o osteotomie de corecție, de corectarea axului bio-mecanic al membrului inferior, ceea ce ne mai oferă o perioadă până la intervenția de artroplastie (protezarea genunchiului, n.r.), care este finalul acestor variante", a continuat dr. Liviu Ojoga.

Dar variantele de tratament ușoare, gen infiltrațiile, nu pot fi folosite la nesfârșit și nici nu sunt folositoare pentru toți pacienții.

„Este bine să nu abuzăm de infiltrații cu acid hialuronic, la pacienți care nu mai au nicio indicație, nu mai există cartilaj acolo, nu mai ai ce să mai speri. Atunci când nu mai are ce să mai lubrefieze acidul hialuronic", a explicat medicul.

Osteotomiile de corecție nu se fac din motive pur estetice

Însă ostetomiile de corecție chiar dacă, teoretic, ar putea fi o metodă de a le scăpa de doamnele și domnișoarele care au din naștere „paranteze", șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic nu le recomandă să facă așa ceva.

„Trebuie cântărite foarte atent beneficiile față de complicațiile posibile. Pentru că un picior care se corectează estetic, dar care are niște cicatrici sau un risc de infecție, pentru că indiferent unde faci operația la ora actuală în lume este un risc de infecție, care nu e 0% nicăieri! Poate să fie 0,3 sau 0,7, dar riscul este prezent în orice clinică de chirurgie. Sfatul meu e ca partea funcțională să primeze în fața esteticii", a subliniat dr. Liviu Ojoga.

Dar de ce apare coxartroza (artroza șoldului)? Suntem prea sedentari, avem o poziție proastă atunci când stăm? Care este diferența dintre o durele de șale cum se spune (lombalgie, de fapt) și aceast formă de artroză, și cum o tratăm? Răspunsurile la toate aceste întrebări, în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel