Dr Ionuț Bogdan Munteanu: cele trei etape ale piciorului diabetic
28 noi 2019, 16:42

Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
Leziuni, picior
Leziuni, picior
  • Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
  • Leziuni, picior
Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară, a explicat la Interviurile DC Medical care sunt cele trei etape ale piciorului diabetic.

La ora actuală, la nivel mondial, diabetul zaharat a devenit o epidemie globală, considerată de Organizația Mondială a Sănătății, estimându-se un număr de 360 de milioane de cazuri de diabet până în anul 2025.

Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară, de la Spitalul Clinic Sanador, spune că piciorul diabetic este una din complicațiile de temut ale diabetului zaharat.

"Diabetul afectează organismul în întregul său și cunoaștem complicații ale acestei afecțiuni, cum ar fi boala renală sau nefropatia diabetică, boala oculară sau retinopatia diabetică. În această categorie intră și o complicație periferică, piciorul diabetic, însemnând afectarea vaselor, neurologică, tegumentară și musculo osoasă la nivelul piciorului", a explicat acesta.

Dr. Munteanu spune că în momentul în care un pacient este diagnosticat cu diabet, investigația bolii trebuie să cuprindă și piciorul diabetic și membrele inferioare. Potrivit medicului, sunt trei etape ale piciorului diabetic.

"Etapele prin care se ajunge la piciorul diabetic, ca problemă patologică, sunt:
Instalarea vasculopatiei, respectiv a neuropatiei, care poate trena ani de zile, recunoscută sau chiar neinvestigată. În cazul neuropatiei senzoriale, pacientul nu mai simte frigul și nici căldura, durerea sau presiunea. Se poate lovi, să nu simtă acest lucru și să constate după câteva zile că are o vânătaie. Însă, este suficient un factor declanșator, o mică traumă, o înțepătură, o lovitură, o arsură, pentru ca problema vasculopatiei sau neuropatia care erau undeva mascate, să iasă la suprafață. În a treia etapă e instalează infecția, inițial cutanată, care precipită prezentarea pacientului la medic", a spus acesta.

 

xxx

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?