Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dr Gheorghe Iana (SNRIR): 0,1% din pacienții cu AVC, salvați cu trombectomie în România
02 iul, 17:10
Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, dr Gheorghe Iana, a declarat că rata de trombectomii în România este de o sută de ori mai mică decât media de 10% a Uniunii Europene. Diferența este colosală, atrage atenția medicul.
Aparatură medicală

„Sunt 80.000 de pacienți cu stroke (AVC,n.r.). Din cei 80.000 de pacienți, 64.000 fac accident vascular ischemic. La noi ajung la trombectomie mecanică 80 de pacienți. Se estima ca în anul 2018 să ajungem la 140. În realitate au ajuns 60 conform registrului, pentru că au scăzut fondurile și deficitul financiar se resimte în numărul de cazuri tratate. În 2017 au fost 80. (...) 0,1% este rata de trombectomii în România față de media UE de 10%, față de tendința anunțată de UE de 15% și comparativ cu Cehia 7%. Este o diferență colosală între ceea ce ar trebui să facem și ceea ce putem să facem în momentul de față", a spus dr Gheorghe Iana, conform Agerpres, la conferința „Managementul multidisciplinar al infarctului cerebral. Impact economic și social", organizat de Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională.

Proceduri scumpe, dar s-ar putea trata de 10 ori mai mulți pacienți

Potrivit lui, 20% dintre pacienții cu accident vascular cerebral (AVC) mor în primele 30 de zile, iar 30% rămân imobilizați la pat.

Procedurile care duc la salvarea vieților acestor pacienți și care rămân cu mult mai puține sechele dacă se acționează imediat, sunt scumpe. Costul unei trombolize per pacient, acesta este în jur de 650 de euro, iar a unei trombectomii mecanice, între 5.000 și 10.000 de euro per pacient.

„Se pot trata cam 1%. O cifră fezabilă în primul an ar fi de 550 de pacienți ca să putem să depășim procentul de 1%. S-au făcut pași importanți, dar dacă privim realitatea ne dăm seama că nu am ajuns nici la jumătatea drumului", a spus Iana.


Ştiri Recomandate

Expunerea la nicotină în primii 4 ani de viață, probleme de hiperactivitate și conduită
Test de sânge care arată ritmul personal de îmbătrânire
Locuințe pentru medici, Satu Mare. 13 apartamente ANL repartizate
Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare
Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani
Antigripal: 29.235 de suceveni s-au vaccinat până la 1 decembrie
Blocul Operator Central al SUUB va fi redeschis. 11 săli de operație moderne
Ministerul Sănătății, ultimele informații despre REZIDENȚIAT 2019
Comentarii