Dr Gabriela Saulea, FABC: În cancer nu poți înlocui medicamentele, e fatal! Pacienții trăiesc cu frică

Dr Gabriela Saulea. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Gabriela Saulea, reprezentant FABC, spune că pacienților cu cancer nu le poți înlocui medicamente decât cu riscul ca ei să moară, și că acești oameni trăiesc zilnic cu frica de a nu mai găsi tratamentele salvatoare în farmacii.

Invitată la Interviurile DC News și DC Medical, Dr Gabriela Saulea, coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), una dintre cele mai cunoscute și mai mari asociații de pacienți din țară, a explicat că în cancer nu poți înlocui medicamentele, decât cu riscul ca pacientul să moară. Pacienții cu cancer trăiesc zilnic cu frica de a nu mai găsi în farmacii medicamentele de care au nevoie, a spus ea.

„Înlocuirea unui medicament cu altul în cancer pate fi fatală pentru pacient. Noi în cancer nu vorbim despre o boală, vorbim despre un pacient cu acestă boală. Acum s-a demonstrat că există, spre exemplu, pentru cancerul pulmonar, numeroase subtipuri de cancer pulmonar, deci nu e o singură boală de cancer pulmonar, ci sunt pacienți cu diferite tipuri. Or, la fiecare tip este potrivit un anumit tratament. Cum poți să schimbi un tratament cu altul? Și să spunem că neavând încotro, încerci totuși să faci acest lucru. Trebuie să ne gândim că pot să apară reacții adverse la noua terapie, pot să apară, știu eu, săptămâni sau luni de urmărire a evoluției, care înseamnă costuri, înseamnă să pui la risc viața pacientului, mai ales acuma, pentru că avem această situație în țară, poate că e mult mai clar ceea ce noi spunem de ani de zile, lupta aceasta a pacientului cronic. Și acum vorbesc și în numele a 3 milioane de pacienți cronici din România și a celor 200.000 de pacienți cu cancer, care pur și simplu trăiesc această frică, pe care noi o simțim acum când vedem rafturile goale în magazine, ei simt această frică de câte ori dispare o moleculă din farmacii", a arătat dr Gabriela Saulea, medic și coordinator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, una dintre cele mai cunoscute asociații de pacienți din țară, la Interviurile DC News și DC Medical.

Câte medicamente pentru cancer au dispărut de piața românească doar anul trecut, aflați în video.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel