Această băutură menține sănătatea...
Ca să facem un scurt istoric al cazului de la care am pornit discuția cu dr. Gabriel Lemnete, vă spunem că în trei săptămâni, Andreea Bălan a trecut prin trei operații, toate făcute de urgență.
Pe 4 martie, a născut prin cezariană al doilea copil ai ei, numai că, imediat după ce fetița a fost scoasă, s-a produs o embolie amniotică. Aceasta însemnând că lichidul amniotic i-a intrat mamei în sânge, ceea ce poate duce la afectări pulmonare, cardiace, ba chiar și neurologice, toate grave. Chiar și la deces.
Andreea Bălan a făcut stop cardio-respirator, fiind intubată și resuscitată de medici. A fost inconștientă vreo 20 de ore, după cum singură declara. Câteva zile mai târziu, însă, cântăreața se simțea bine și a fost externată. Dar, brusc, s-a trezit în miez de noapte cu sângerări. Dusă de urgență la spital, la o săptămână de la naștere, cântăreața a fost operată din nou, din cauza unor hematoame. Când poate credea că a scăpat, în a treia săptămână de la naștere, Andreea a ajuns din nou pe masa de operație. Și tot din cauza unor hematoame.
Culmea e că, deși s-a vehiculat că aceste probleme ar fi apărut din cauza operației de cezariană, ba chiar vedeta a fost blamată de unii că a născut astfel, dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrică-ginecologie, spune că în practica sa clinică a întâlnit mai multe cazuri asemănătoare la femei care au născut natural.
Evident, toată lumea se întreabă dacă astfel de probleme pot fi cumva anticipate.
„Nu! Embolia amniotică este un eveniment major, care se întâmplă foarte rar și nu poate fi anticipat. Poți, poate, să-l suspicionezi doar dacă sesizezi o anumită topografie aberantă placentară, dar nici așa nu e sigur. Este un eveniment major, de la care au plecat toate problemele ei, în cascadă", arată dr. Gabriel Lemnete.
Specialistul, care a tratat de-a lungul carierei sale, printre miile de paciente, și numeroase vedete, spune că în cazul acestora din urmă poate fi vorba de un cumul de factori: medicali, dar și de alt tip. Întâi să vorbim despre cei medicali.
Prin definiție și pe scurt, embolia cu lichid amniotic este o complicație foarte gravă a sarcinii, a nașterii, sau avortului, cu instalare „cataclismică", caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, șoc și frecvent deces matern și/sau fetal.
Literatura de specialitate arată că „raritatea afecțiunii și instalarea sa brutală nu oferă posibilitatea standardizării diagnosticului și tratamentului pe bază de dovezi științifice reproductibile". Mai mult, prevenirea emboliei de acest tip, fix din cauza evoluției rapide și fulminante, este imposibilă. Totuși, cum poți să salvezi în astfel de situații o pacientă?
„Contează foarte mult modul în care se acționează. Cât de repede se acționează. Pentru că în astfel de cazuri prognosticul, în general, este extrem de rezervat, ca să nu spun foarte prost. Contează și ce tratament i se admnistrează. Toată conduita medicamentosă cu care i-a fost salvată viața are efecte secundare care sunt greu controlabile. Toate acestea pot duce la alte probleme, nu neapărat imediat. Nu este un caz pe care să-l consideri rezolvat, ai închis și gata, s-a terminat. Pacienta trebuie supravegheată foarte atent, mult timp. În cazul primei operații, când a făcut embolie amniotică urmată de stop cardio-respirator, importantă a fost și anestezia, pentru că atunci când pacienta leșină, medicul anestezist trebuie să-și dea seama ce se întâmplă de fapt și să treacă de pe un tip de anestezie, pe altul, dintr-o manevră în alta. Și aici și-a dat seama: a intubat-o. Așa a fost salvată. Pentru că dacă ai scăpat momentul, s-a terminat" a subliniat Dr. Gabriel Lemnete.
Următoarele incidente, cele care au adus-o din nou pe masa de operație pe pacientă, sunt post-terapie. „Oricât de precisă ar fi terapia, în astfel de cazuri există derapaje de reactivitate a organismului. Sunt tulburări de coagulare în orice sarcină, poate să apară o anemie secundară după naștere, și multe altele. Sunt foarte mulți factori de luat în considerare. Contează inclusiv statusul emoțional", a continuat medicul.
Statusul emoțional e determinat, la rându-i, de alți mulți factori. Spre exemplu, poate că pacienta nu realizează imediat că a văzut, proverbial, moartea cu ochii. Câteva zile mai tâziu, însă, poate avea un șoc, atunci când conștientizează ce i s-a întâmplat. Cu atât mai mult în cazul unei vedete, pe care presiunea publică e foarte mare. În cazul particular al Andreei, să ne gîndim doar că toată lumea voia să știe ce face cântăreața și s-o vadă spunând ceva. Iar ea a făcut video-bloguri de pe patul de spital. Numai că ei s-ar putea să-i fi făcut rău toate acestea.
„O astfel de afectare poate duce la o depresie metabolică generală, nu e de glumit", subliniază dr. Gabriel Lemnete. Mai în glumă, medicul spune că el ar fi ascuns-o de ochii lumii pe Andreea, măcar o perioadă, și ar fi ținut-o sub foarte strictă observație.
Nu în ultimul rând, contează și ce face mama după externare, dacă se protejează sau dacă revine la obiceiurile de dinainte de sarcină. Gen - dacă stă acasă și are grijă de ea și de copil, sau iese în oraș sau se duce la muncă cum am mai văzut la alte vedete.
Iată și ce spunea Andreea Bălan:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această băutură menține sănătatea...
Acest semn subtil poate indica boala...
Adevărul despre fructele deshidratate...
"Din momentul în care cuplul se...
Remediul tradițional pentru...
Această boală gravă o poți face chiar...
Mamele care aleg ziua nașterii...