Dr. Emel Nuraltay: ce trebuie să facă o femeie care vrea să rămână însărcinată. EXCLUSIV

Copiii născuți iarna sunt mai predispuși la tulburări mintale
EXCLUSIV
Invitatul ediției de vineri, 29 martie, al Interviurilor DC NEWS și DC MEDICAL, a fost dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador. EXCLUSIV pentru cele două posturi, cunoscutul medic a explicat cum trebuie să se pregătească o femeie care dorește să rămână însărcinată. Iată un ghid pentru viitoarea mămică:

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie și șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, încă de la înființarea ei, în 2011, are o vastă experiență în domeniu. În secția pe care o conduce vin pe lume, anual, undeva între 2.200 și 2.300 de copilași.

În România, la modul general vorbind, multe dintre femeile care rămân însărcinate ajung la medicul obstetrician când sunt deja în trimestrul II sau III de sarcină. Or, spune medicul, asta poate fi o problemă dacă sarcina nu decurge normal.

De fapt, crede dr. Emel Nuraltay, sarcina ar trebui să fie ceva programat și dorit, iar pentru asta o femeie ar trebui să se gândească și să ia anumite măsuri din timp. EXCLUSIV la DC MEDICAL și DC NEWS, reputatul medic a făcut un ghid pentru doamnele și domnișoarele care doresc să fie mame. Iată ce trebuie să facă ele înainte de a rămâne însărcinate.

De ce trebuie să mergi la ginecolog

În primul rând, orice femeie în perioadă fertilă și activă sexual al trebui să facă anual o investigație simplă. Indiferent dacă plănuiește sau nu să facă un copil în viitorul imediat.

„Sunt o multitudine de factori socio-economici care determină cumva în viața ficărei femei, momentul pe care și-l alege ea sau îl consideră potrivit pentru a face primul copil. Sau un copil. Din păcate sunt – în continuare – foarte multe sarcini nedorite, sunt în continuare femei care nu merg la ginecolog anual pentru testele de screening, sunt pacientele pe care le întâlnim gravide și care au patologii asociate destul de grave. Aici aș vrea un pic să mă opresc și să menționez că ar fi foarte util să inițiem la nivel național niște programe de screening pentru ceea ce înseamnă cancerul de col uterin, cancerul de sân, pentru că din păcate trebuie să menționez că suntem pe primele locuri la incidența acestor două forme de cancer în populația feminină tânără, și mă refer aici la femeile în perioadă fertilă!", arată dr. Emel Nuraltay.

Ce teste și investigații să faci

Practic, spune dânsa, sunt câteva teste pe care dacă le face o femeie înainte de a rămâne însărcinată, riscurile de apariție a mai multor complicații - dintre care unele pot duce la pierderea sarcinii – dispar!

„Este înțelept ca orice femeie atunci când are în plan sau preconizează în următorul an apariția primei sarcini să viziteze ginecologul. În primul rând, pentru investigațiile de rutină, de screening, un test Papanicolau, un examen de secreție vaginală, un test HPV care e util să fie făcut precum și, specific sarcinii, pentru a depista diverse stări patologice sau nu, așa cum e trombofilia, de exemplu, care poate pune probleme destul de grave în sarcină, și care este doar o stare care nu ne dă niciun fel de simptom în prealabil, dar pe care dacă o depistăm la timp, evităm complicații ale sarcinii de tip opriri din evoluție (ale fătului, n.r.) în primul și al doilea trimestru, patologii placentare, diverse forme de restricție de creștere intrauterină. Asta în condițiile în care, cunoscută fiind această stare, se pot lua măsuri anterior ca sarcina să decurgă în parametri normali", arată specialistul.

Pe lângă acestea, medicul spune că sunt o serie întreagă de infecții pe care dacă nu le depistezi și tratezi din timp, penru că dacă apar în timpul sarcinii - „și aici mă refer la infecțiile de tip viral" – pot provoca un dezastru.

Infecțiile virale și vaccinarea

„Vorbim de rubeolă, de citomegalvirus, de infecția cu parazitul toxoplasma (Toxoplasma gondii, n.r.), despre care, dacă știm dinainte statutul acelei femei, în sensul dacă este sau nu purtătoare de anticorpi, sigur că vom putea lua măsuri. Spre exemplu, vaccinarea antirubeolă! Rubeola este o boală virală care, contactată în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, duce la malformații fetale grave, unele incompatibile cu viața, și care obligă obstetricianul să indice întreruperea terapeutică a sarcinii. Așadar, dacă știm dinainte că femeia nu are anticorpi antirubeolă, ea se poate vaccina! Și iată cum, dintr-o dată, desființăm un risc major pe care femeia și l-ar asuma", punctează dr. Nuraltay.

Și asta nu e tot. Ar trebui ca femeile să își facă și o analiză completă de sânge pentru a vederea deficiențele de vitamine și de minerale, arată medicul.

„Majoritatea dintre noi (medicii obstetricieni, n.r.) optăm pentru a recomanda gravidelor, încă din primul trimestru de sarcină, un complex de vitamine care să le ajute în susținerea sarcinii, și în mod special pe ele, și nu pe făt, pentru că fătul își ia tot ce-i trebuie – îmi place mie să spun – de la mamă. Cea care rămâne cu deficite și suferă real este mama".

Ce analize și ce investigații trebuie să-și facă o gravidă, defalcat pe fiecare trimestru de sarcină, dar și ce complicații pot să apară în sarcină și la naștere, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel