Dr Doina Goșa, informație-BOMBĂ!: boala COVID-19 dă o imunitate relativ slabă. Puțini pacienți vindecați păstrează titrul de anticorpi

Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni
EXCLUSIV
Dr Doina Goșa a explicat, la Academia de Sănătate, că dintre cei circa 500 de donatori de plasma convalescentă doar 4 și-au păstrat titrul de anticorpi inițial. Unii chiar au rămas fără anticorpi și e posibil să se reinfecteze!

Dr Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din București, a explicat dă, din păcate, pacienții care au trecut prin COVID-19 nu au toți un titru de anticorpi care să îi protejeze sau care, atunci când donează plasmă, să vindece rapid alte persoane infectate. Ba chiar o parte din plasma colectată în România nu poate fi administrată în acest moment. 

„La începutul lunii mai am obținut kituri de testare pentru titrul de anticorpi și acum facem teste la toți donatorii bucureșteni, pentru anticorpii neutralizanți. Conform metodologiei și a ghidurilor internaționale, pentru ca plasma să fie eficientă trebuie să aibă un titru de 1/160, noi la ora actuală ne confruntăm cu următoarea problemă: sunt foarte puțini pacienți vindecați care au titru minim de 1/160 sau chiar mai mare. Se pare că și în țările celelalte, din Europa, din America, același lucru s-a întâmplat, pentru că ghidurile au fost readaptate, reactualizate, și ei au permis să se administreze plasmă convalescentă și cu titrul de 1/80, între 1/80 și 1/160, numită low plasmă, o plasmă mai săracă în anticorpi, dar care și ea este eficientă. Așteptăm și noi ca la nivelul Comisiei de ATI a Ministerului Sănătății, să modifice un pic metodologia, ca să putem să utilizăm plasma pe care o avem la ora actuală pe stoc în centrele noastre, plasmă care are titru de anticorpi între 1/80 și 1/160. Pentru că din cealaltă avem foarte puțină”, a explicat dr Doina Goșa, la Academia de Sănătate. 

Academicianul Irinel Popescu, realizatorul emisiunii, a subliniat că informațiile enunțate de dr Goșa arată de fapt trista realitate: faptul că ai făcut COVID-19 nu îți garantează, neapărat, imunitatea.

„Din câte am observat noi, foștii pacienți care au avut perioade lungi de boală, care au stat în spital și care s-au negativat greu, aceia sunt mai bogați în anticorpi. Dar foștii pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare au un titru mai mic de anticorpi, și este normal, dacă judecăm așa. De asemenea, pentru că noi avem donatori care au venit de 2-3 ori, la nivel național avem donatori care au venit să doneze a 4-5 oară, dar dintre toți donatorii, și sunt peste 500, doar 4 și-au păstrat titrul de anticorpi inițial și la interval de 2-3 luni de zile de la momentul vindecării. Restul, la ceilalți anticorpii scad”, a arătat dr Doina Goșa. 

Ea spune și că au fost cazuri, foarte puține ce-i drept, în care pacienții care au făcut COVID-19 au pierdut anticorpii „câștigați” după vindecare. „Am avut paicneți cu titru foarte mic sau chiar deloc”, a subliniat directorul Centrului de Transfuzii.  

„Asta pune problema reinfectării (...) iată că se poate, dacă după o vreme imunitatea dispare, și dacă intervalul de timp, noi aici vorbim de luni de zile, sub 6 luni de zile, nici măcar un an, în care titrul inițial a dispărut complet. Aceasta este cea de-a doua caracteristică negativă: pe de-o parte imunitatea este de la început slabă, pe de altă parte ea poate să dispară complet, și atunci sigur bolnavul nu mai este protejat. Unii admit posibilitatea reinfecției, chiar și câtă vreme mai persistă un anumit titru de anticorpi, mai ales că virusul a suferit deja destule mutații, este posibilă reinfecția”, a subliniat  academicianul Irinel Popescu. 

Câte centre de recoltare plasmă sunt în România și de ce nu utilizăm strict anticorpii - imunoglobulina, aflați din video: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel