Generația Z și tinerii Millennials...
Pornind de la mindfulness – un mod de ajunge la o armonie între minte, corp și emoții-, în nutriție s-a dezvoltat conceptul de mindful eating – adică mâncatul inteligent, explică dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină. Nevoia de a învăța să mâncăm inteligent este uriașă, dar fiind faptul că jumătate din populația României este obeză sau supraponderală. Mai mult alimentația deficitară și stilul de viață nesănătos, s-a dovedit deja, sunt factori extrem de importanți care duc la declanșarea multor boli.
„O ușoară restricție calorică de fapt a fost dovedită a fi protectoare și pentru diverse tipuri de cancer. Și aici chiar aș vrea să spun, apropos de stilul de viață, ce se insistăm noi, medicii, asupra stilului de viață. Aproape 70% din bolile cronice sunt boli ale stilului de viață! Ceea ce înseamnă că în momentul în care am reuși să schimbăm stilul de viață, am reuși să ajutăm oamenii să mănânce cât mai corect, să nu mai fumeze, să doarmă atât cât trebuie, să facă mișcare, practic am reuși să reducem prevalența bolilor cronice. Și aici ne referim la boli cardiovasculare, la cancere, la diabet, obezitate, și așa mai departe", a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, dr. Anca Hâncu.
Conceptul de stil de viață sănătos și cel de mindful eating - mâncatul inteligent, adică - trebuie adaptate, însă, fiecărei persoane în parte, pentru că nu toți mâncăm aceleași lucruri și sunt alimente care pur și simplu nu ne plac. Diferențe avem nu doar la mâncare, pentru că, spre exemplu, nu toți putem practica aceleași sporturi.
„Medicul care practică nutriție și se ocupă de pacienți la cabinetul său este de fapt un medic care predă niște cursuri. Acel pacient vine practic la niște cursuri, în care învață ce să facă, învață cum să adopte și cum să păstreze pe termen lung un anumit stil de viață, care i se potrivește, astfel încât în parteneriat cu medicul învață pas cu pas ce să schimbe, ce să păstreze din stilul său de viață și cum să integreze alimente sănătoase. Pentru că vin la început mulți pacienți cărora nu le plac diverse alimente valoroase. Nu le plac! Treptat, treptat, se obișnuiesc cu aceste alimente, învață să mănânce poate anumite alimente care le plăceau foarte mult dar care aduc un exces de calorii, învață să gestioneze singuri și să-și construiască un echilibru în alimentație. Învață să nu mai mănânce când sunt stresați, să nu mai mănânce pentru că sunt stresați, ci să mănânce când le e foame, și în rest să se relaxeze, să-și armonizeze viața, învață să facă mișcare, mișcare adaptată cu preferințele lor, unora le place să înoate, altora le place să danseze, alții n-au timp, și majoritatea nu au timp să facă mișcare și aici e marea problemă, să reușești să-ți gestionezi viața în așa fel încât să ai timp pentru tot ce e important pentru tine până la urmă", a detaliat dr Anca Hâncu.
Cum ne pot îmbolnăvi alimentele considerate a fi sănătoase, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...