Două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile. Senzația de frig și creșterea în greutate, semnele principale. Diagnosticarea, dificilă

hipotiroidismul - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Senzația de frig, chiar dacă este cald, și creșterea în greutate sunt cele două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile, dar complexe. Diagnosticarea acesteia poate dura ani de zile.

Sentimentul constant de frig și creșterea inexplicabilă în greutate pot fi semnale de alarmă pentru o boală invizibilă, care adesea trece neobservată ani întregi. Deși aceste simptome pot fi atribuite îmbătrânirii sau unor schimbări sezoniere, ele pot ascunde o afecțiune gravă care necesită diagnostic și tratament prompt.

Un studiu recent arată că, în medie, este nevoie de peste patru ani pentru a identifica corect această problemă de sănătate, ceea ce subliniază importanța conștientizării și monitorizării simptomelor.

Boala invizibilă

Hipotiroidismul - FOTO: Freepik

Dar atât creșterea în greutate, cât și senzația constantă de frig sunt simptome de avertizare ale unei boli "invizibile" care poate trece ani fără diagnostic. Potrivit NHS, acestea sunt două simptome clasice ale tiroidei subactive, cunoscută și sub denumirea de hipotiroidism.

Una dintre principalele sale funcții este de a produce hormonii care ajută la reglarea metabolismului corpului, adică procesul de transformare a alimentelor în energie. Glanda tiroidă subactivă este situația în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni.

Vezi și: Semnele de pe degete care indică mai multe boli grave. Două detalii la care să fii atent

Hipotiroidismul, semne

Cele mai comune semne ale unei tiroide subactive sunt oboseala, creșterea în greutate și sentimentul de depresie, care pot fi ușor ignorate sau confundate cu alte probleme.

Multe simptome ale unei tiroide subactive (hipotiroidism) sunt similare cu cele ale altor afecțiuni astfel că pot fi ușor confundate cu altceva. Simptomele se dezvoltă de obicei încet și este posibil să nu realizați că aveți o problemă medicală timp de câțiva ani.

De exemplu, dacă sunteți în vârsta la care ar putea să vă așteptați la menopauză, este posibil să credeți că ați început menopauza în loc să aveți o glandă tiroidă subactivă, potrivit NHS.

Vezi și: Afecțiunea dureroasă care îi macină pe vârstnici, dar care debutează din ce în ce mai devreme. Apare chiar și în jurul vârstei de 30 de ani

Simptomele, ignorate

De fapt, simptomele pot fi ușor ignorate timp de ani întregi. Un studiu realizat pe 1.200 de pacienți de către Universitatea din Aberdeen a constatat că este nevoie în medie de patru ani și jumătate pentru a se diagnostica afecțiunile tiroidiene. Pentru pacienții cu hipotiroidism, aceasta durează "considerabil mai mult", au declarat cercetătorii.

Constipație, mișcări și gânduri lente, dureri musculare și slăbiciune, crampe musculare, piele uscată și scuamoasă, păr și unghii fragile, pierderea libidoului (dorința sexuală), durere, amorțeală și senzație de furnicături în mână și degete (sindromul de tunel carpian), perioade neregulate sau abundente sunt cele mai frecvente simptome.

Deși hipotiroidismul poate afecta bărbații, este mult mai frecvent întâlnit la femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

pasiunea in cuplu - FOTO: Freepik@Phaisitsawan
EXCLUSIV
Cum se desfășoară tratamentul All on 4/ All on 6

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel