Două afecțiuni comune, legate de apariția Alzheimer. Suntem toți afectați de ele, dar în creier fac ravagii

doua afectiuni comune - FOTO: Freepik@ipopba
Două afecțiuni comune sunt legate de apariția bolii Alzheimer. Suntem cu toții afectați de ele, iar, în parte, sunt evitabile.

Două afecțiuni comune sunt legate de Alzheimer. Demența afectează mai mult de 55 de milioane de persoane din întreaga lume. Mai mulți factori pot crește riscul de a dezvolta demență la o persoană, inclusiv tensiunea arterială crescută, somnul precar și inactivitatea fizică. În același timp, menținerea activității cognitive, fizice și sociale, precum și limitarea consumului de alcool, pot reduce riscul.

Stresul și depresia, legate de Alzheimer

Recent, un studiu mare din Suedia a observat că stresul cronic și depresia au fost legate de un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, forma cea mai comună de demență. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu istoric de stres cronic și depresie au avut un risc chiar mai mare de a dezvolta boala, potrivit Science Alert.

La nivel global, aproximativ 280 de milioane de persoane suferă de depresie, în timp ce aproximativ 300 de milioane de persoane experimentează anxietate. Cercetătorii au vrut să afle  care este legătura.

Ce a făcut și ce a descoperit studiul Acest studiu a examinat fișele medicale ale mai mult de 1,3 milioane de persoane din Suedia cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Cercetătorii au analizat persoanele diagnosticate cu stres cronic (tehnic, tulburarea de epuizare indusă de stres cronic), depresie sau ambele, între 2012 și 2013. Le-au comparat cu persoanele care nu au fost diagnosticate cu stres cronic sau depresie în același interval de timp.

Vezi și: Schimbările tranzitului intestinal, semn al cancerului. Are cea mai mică rată de supraviețuire

Studiu întins pe 8 ani

Participanții au fost apoi urmăriți între 2014 și 2022 pentru a determina dacă au primit un diagnostic de deteriorare cognitivă ușoară sau demență, în special boala Alzheimer. Deteriorarea cognitivă ușoară este adesea văzută ca precursorul demenței, deși nu toți cei cu deteriorare cognitivă ușoară vor progresa către demență.

În perioada studiului, persoanele cu antecedente de stres cronic sau depresie aveau aproximativ de două ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu deteriorare cognitivă ușoară sau boala Alzheimer.

Mai important, persoanele cu atât de stres cronic, cât și depresie aveau de patru ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu deteriorare cognitivă ușoară sau boala Alzheimer.

Vezi și: Cu ce stingi iuțeala după ce ai mâncat picant. 8 metode rapide să elimini capsaicina

Când se consideră că suntem stresați

În interpretarea rezultatelor acestui studiu, există câteva aspecte de luat în considerare. În primul rând, diagnosticul de tulburare de epuizare indusă de stres cronic este specific sistemului medical suedez. Este caracterizat de cel puțin șase luni de stres intens fără recuperare adecvată.

Simptomele includ epuizare, tulburări de somn și dificultăți de concentrare, cu o reducere semnificativă a capacității de funcționare. Stresul ușor s-ar putea să nu aibă același efect asupra riscului de demență.

În al doilea rând, numărul persoanelor diagnosticate cu demență în acest studiu (riscul absolut) a fost foarte scăzut. Din cei 1,3 milioane de oameni studiați, 4.346 au fost diagnosticați cu stres cronic, 40.101 cu depresie și 1.898 cu ambele. Dintre aceștia, numărul care au dezvoltat boala Alzheimer a fost de 14 (0,32%), 148 (0,37%) și 9 (0,47%) respectiv.

Aceste cifre mici ar putea fi datorate profilului relativ tânăr al participanților. Când studiul a început în 2012-2013, vârsta medie a participanților era de aproximativ 40 de ani. Acest lucru înseamnă că vârsta medie în 2022 era de aproximativ 50 de ani. De obicei, demența este diagnosticată la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, iar diagnosticul la vârste mai tinere poate fi mai puțin fiabil.

În cele din urmă, este posibil ca în unele cazuri, simptomele de stres și depresie să reflecte o conștientizare a unei capacități de memorie deja în declin, în loc ca aceste simptome să constituie un factor de risc în sine.

Această ultimă considerație se referă la un aspect mai larg: studiul este observațional. Acest lucru înseamnă că nu ne poate spune că un lucru a cauzat celălalt - doar că există o asociere.

Vezi și: Singurătatea, factor de risc pentru Parkinson. Este asociată cu dezvoltarea bolii neurodegenerative

Ce spun alte dovezi

Multe studii indică că simptome semnificative de depresie, anxietate și stres sunt legate de un risc mai mare de demență. Cu toate acestea, natura acestei relații nu este clară. De exemplu, sunt simptomele de depresie și anxietate un factor de risc pentru demență sau sunt consecințe ale unei cogniții în declin? Este probabil să fie un pic din ambele.

Simptomele semnificative de depresie și anxietate sunt adesea raportate în cazul persoanelor cu deteriorare cognitivă ușoară. Cu toate acestea, studiile efectuate la adulții de vârsta mijlocie sau mai tineri sugerează că acestea sunt factori de risc importanți pentru demență.

De exemplu, similar cu studiul suedez, alte studii au sugerat că persoanele cu antecedente de depresie au de două ori mai multe șanse să dezvolte demență decât cei fără această istoric. În plus, la adulții de vârsta mijlocie, simptomele ridicate de anxietate sunt asociate cu o funcție cognitivă mai slabă și un risc mai mare de demență în viața ulterioară.

Vezi și: Simptomul unui cancer mortal, confundat cu o răceală. Este adesea considerat invizibil

De ce există această legătură între stres, depresie și demență

Există mai multe căi potențiale prin care stresul, anxietatea și depresia ar putea crește riscul de demență.

Studiile pe animale sugerează că cortizolul (un hormon produs când suntem stresați) poate crește riscul bolii Alzheimer prin cauzarea acumulării de proteine cheie, amiloid și tau, în creier.

Acumularea acestor proteine poate duce la creșterea inflamației cerebrale, care afectează nervii și celulele de suport ale creierului și poate duce în cele din urmă la pierderea volumului creierului și la declinul memoriei.

O altă cale potențială este prin somnul afectat. Tulburările de somn sunt obișnuite la persoanele cu stres cronic și depresie. Similar, persoanele cu boala Alzheimer raportează adesea tulburări de somn.

Chiar și la persoanele cu boala Alzheimer în stadii incipiente, somnul perturbat este legat de o performanță mai slabă a memoriei. Studiile pe animale sugerează că un somn deficitar poate, de asemenea, să sporească acumularea de amiloid și tau.

Strategiile bazate pe dovezi care vizează stresul cronic, anxietatea și depresia pot juca, de asemenea, un rol în reducerea riscului de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel