Medicul Doru Negru, mesaj pentru diabetici: Dacă ai diabet nu se întâmplă nimic de la o felie de cozonac. Vrei să mănânci friptură de miel? E sănătate curată. Cât, nu ce!

Cozonac - Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
"Dacă ai diabet nu se întâmplă nimic de la o felie de cozonac, dar tot cozonacul devine puțin cam prea mult. Vrei să mănânci friptură de miel? E bună, dar noi am învățat să punem o jumate de miel odată".

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice în întreaga lume, iar gestionarea alimentației este crucială pentru persoanele afectate.

Printre numeroasele restricții dieteteice impuse de această afecțiune, consumul de dulciuri este adesea privit ca subiect tabu. 

Cu toate acestea, cercetările recente aruncă o lumină diferită asupra acestui subiect, sugerând că diabeticii ar putea să-și permită câteva gustări dulci din când în când, cu condiția să fie respectate anumite reguli și să se acorde atenție la cantități și la tipurile de dulciuri consumate.

Asta susține și medicul Doru Negru, care spune că diabeticii pot mânca o felie de cozonac, sau o bucată de pască și problema se ridică abia atunci când ei mănâncă întregu cozonac sau întreaga pască.

"Nimeni nu spune să nu mănânci nicio feliuță de cozonac, care-i problema? Și dacă ai diabet nu se întâmplă nimic de la o felie, dar tot cozonacul devine puțin cam prea mult.

Vrei să mănânci pască? Foarte bine. 

Dar și cozonac și pască mi se pare puțin exagerat. 

O dată una, o dată alta. 

Sanador

Vrei să mănânci friptură de miel? Da, e sănătate curată, e bună de când e lumea și pământul neamul românesc a mâncat oaie și miel.

Cât, nu ce!

Ori noi am învățat să punem o jumate de miel odată", a declarat dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Un studiu publicat în "The American Journal of Clinical Nutrition" a investigat modul în care consumul de dulciuri afecteazăriscul de dezvoltare a complicațiilor diabetului zaharat.

Rezultatele au arătat că, în cazul diabetului zaharat de tip 2, consumul moderat de dulciuri, în special cele cu un indice glicemic scăzut și o cantitate moderată de fibre, nu a fost asociat cu un risc crescut de complicații cardiovasculare sau renale.

Cu toate acestea, moderația rămâne cheia în orice regim alimentar sănătos, iar acest principiu este valabil și pentru diabetici.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel