Donatorii de sânge sunt mai sănătoși. Câte vieți salvează la o singură donare

Donatorii de sânge sunt mai sănătoși
Donarea de sânge aduce beneficii organismului și îmbunătățește starea de spirit. Ziua de 14 iunie este ziua de sensibilizare asupra nevoii de sânge. O singură donare poate salva trei vieți.

Donarea de sânge aduce o mulțime de beneficii organismului. Potrivit medicilor, organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute imediat după ce se donează sânge. Acest lucru determină producţia de celule noi, care îmbunătăţesc starea de sănătate a donatorului. Astfel, spun medicii, în două săptămâni se reface complet componenta celulară donată, citează agerpres.ro.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care ziua de 14 iunie a fost declarată încă din 2004 de către Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua mondială de sensibilizare a oamenilor de pe întreg mapamondul pentru nevoia acută de sânge.

''E ziua în care se mulţumeşte tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieţi. De asemenea, este şi ziua în care se aminteşte cât de importante sunt aceste produse obţinute din sânge pentru pacienţi şi cât de important este ca ele să fie sigure pentru cei care le primesc. Produsele din sânge nu sunt medicamente care se pot cumpăra din magazine, se obţin doar prin bunăvoinţa şi altruismul donatorilor, au un termen de valabilitate scurt şi condiţii de păstrare şi manipulare speciale", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Donatorii de sânge, multple beneficii

Cei care donează sânge devin "mai sănătoşi", arată mai bine, beneficiază de analize de sânge gratuite, se previne hemocromatoza (hemocromatoza cunoscută şi ca "diabetul bronzant" este o afecţiune genetică sau dobândită, determinată de acumularea fierului în organism). Alte efecte - se reduce îmbătrânirea întrucât scade nivelul de stres, se previne chiar şi infarctul şi accidentul vascular cerebral.
De asemenea, specialiştii mai susţin că prin donarea de sânge scade şi riscul de cancer, vindecarea plăgilor este mai rapidă şi scade şi colesterolul.

"S-a dovedit, prin studii de specialitate, că persoanele care se implică în proiecte altruiste trăiesc o viaţă mai frumoasă, împlinită şi chiar mai lungă. Donarea de sânge este o acţiune altruistă, astfel încât nu numai că salvezi vieţile altora, dar te ajută să trăieşti mai mult şi mai sănătos", spun specialiştii.
"Nu există o metodă de fabricare a sângelui. (...) În prezent, există mai multe companii care lucrează pentru producerea artificială a unui înlocuitor sanguin eficient, dar acestea se lovesc de faptul că diferiţii substituenţi de sânge suferă de limitări ale valorilor constantelor biologice şi fizio-patologice care îi caracterizează.

De exemplu, majoritatea produselor pe bază de hemoglobină nu rezistă mai mult de 20 - 30 de ore în organism, în comparaţie cu transfuzia de sânge integral care durează până la 34 de zile. De asemenea, aceşti substituenţi de sânge nu imită reacţia de răspuns imunologic a sângelui care asigură atât lupta împotriva bolilor infecţioase sau alergene, cât şi viteza de coagulare necesară creării barierelor cicatrizării pielii. În consecinţă, pe termen scurt, actuala tehnologie de sânge artificial va fi limitată la aplicaţiile de înlocuire a acestuia", se mai arată în comunicat.
O persoană care donează sânge ajută la salvarea a trei vieţi, precizează specialiştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel