Doi ani de la primul LOCKDOWN. Păun, despre "cea mai CRUNTĂ realitate": Una dintre cele mai grave CRIZE din istorie

Doi ani de la primul lockdown - FOTO Pexels @cottonbro
EXCLUSIV
”Este greu de spus dacă pericolul a trecut”, susține Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial

”Sunt doi ani de când această pandemie a schimbat peisajul normalității, așa cum spuneați și dvs la început și a arătat o cruntă realitate a unor sisteme și a unor mecanisme globale, care haideți să recunoaștem la modul general au eșuat în a anticipa și a răspunde rapid unei amenințări, generând ceea ce a  fost catalogat ca una dintre cele mai grave crize din istorie. Este greu de spus dacă pericolul a trecut, dar este evident că trebuie să învățăm din lecțiile celor doi ani și în primul rând trebuie să înțelegem faptul că pandemia a evidențiat slăbiciunile sistemelor noastre de sănătate și mă refer la toate sistemele de sănătate europene și a amplificat inegalitățile în ceea ce privește accesul la îngrijiri, pentru că ia afectat în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili dintre noi, femei, bătrâni, bolnavi cronici, grupuri defavorizate”, a explicat Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, în cadrul dezbaterii ”Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID”.

”Pandemia a expus brutal vulnerabilitățile fiecărui domeniu”

”Din această perspectivă, faptul că revenim treptat, pentru că lumea este încă suspicioasă, în ciuda faptului că ne-am dat măștile jos și în ciuda faptului că încercăm, timid, să refacem interacțiunile sociale, iată, unul dintre punctele bune este faptul că pacienții au căpătat încredere și merg către spitale, reluându-și investigațiile pe care unii dintre ei le-au lăsat acum doi ani deoparte, tocmai din teama de a se prezenta în focarele de infecție așa cum erau prezentate spitalele, în contextul în care acestea tratau predominant pacienți COVID. 

La nivel macro, pandemia a expus brutal vulnerabilitățile fiecărui domeniu, nu numai sanitar, și cred că dacă este să ne însușim cea mai importantă lecție este aceea că trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a ne adapta crizelor viitoare, pentru că, cu siguranță, vor mai fi și alte crize, fie din domeniul sanitar sau de altă natură, cum ne demonstrează cruda realitate a ultimelor săptămâni. 

Dincolo de amenințările de securitate pe care le trăim trebuie să luăm în considerare schimbările climatice, despre care vorbim mult în ultima vreme și exacerbarea acestor inegalități de care spuneam ceva mai devreme, provocări cu care ne vom confrunta în următorii zeci de ani. Nu o spun eu, ci o spune raportul global al riscurilor Forumului Economic Mondial, iar aceste amenințări trebuie să le abordăm cu prioritate pentru că, iată, pandemia ne-a adus noțiuni noi, cum sunt reconstrucția și reziliență. Când vorbim de reziliență trebuie să ne gândim la toate aceste aspecte, pentru că toate elementele pe care le-am menționat au impact asupra stării de sănătate pn ultimă instanță și sustenabilitatea sistemelor de sănătate au efecte care se resimt pe termen lung, la nivelul întregii societăți”, a mai spus Diana Păun, în cadrul dezbaterii. 

COVID-19, "boala întregului organism, nu a plămânului". Păun: Tinerii, extrem de afectați. Trebuie să abordăm serios POVARA sănătății mintale

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel