Schimbările extreme de temperatură...
Displazia cleidocraniană este o afecțiune genetică rară care afectează dinții și oasele, cum ar fi craniul, fața, coloana vertebrală, claviculele și membrele inferioare. Anomaliile osoase, asociate cu anomalii dentare şi stătură mică au fost elemente clinice definitorii ce au ridicat suspiciunea asupra acestei boli. Celebrul actor Gaten Matarazzo, al serialului produs de Netflix, Stranger Things, suferă de această boală.
Aspectul atipic reușește să atragă, în primul rând, atenţia la aceste persoane. Gaten a dat multe interviuri pentru a crește gradul de conştientizare despre starea sa, inclusiv despre hartuirea pe care a experimentat-o în copilărie din cauza aspectului sau mai neobişnuit.
„Exista o şansă dintr-un milion să ai boala. Am o formă foarte uşoară, aşa că nu mă afectează atât de mult”, a afirmat Matarazzo.
Vezi și: Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme
Încă din primul an de viaţă, simptomele sunt sugestive.
Fontanelele craniene, adică spaţiile dintre oasele craniene se închid târziu, însă, pentru o proporţie mică de pacienţi, s-ar putea să nu se închidă niciodată complet. Mulţi copii cu această mutaţie au o configuraţie specială a extremităţii cefalice, numită brahicefalie.
Problemele dentare sunt un simptom cheie al bolii. Dentiţia de lapte se pierde târziu, iar dinţii adulţi apar defazat, nealiniaţi şi în număr suplimentar ceea ce favorizează supraaglomerarea dentară şi o aliniere precară a dentiţiei maxilarului.
De obicei au frunte lată, plată sau proeminentă, uneori cu un șanț vertical în centru, punte nazală joasă și largă, ochii depărtaţi, maxilar inferior şi etaj mijlociu al fetei mai puţin dezvoltate.
De asemenea, în mod frecvent, claviculele pot lipsi parţial sau chiar complet, ceea ce poate duce la un piept îngust cu umerii înclinaţi.
Statura este mai mică în general, pelvisul îngust sau de formă anormală.
Osteoporoza posibilă duce la riscuri de fracturi.
Vezi și: Chimenul negru, calmantul natural bun chiar și pentru COVID. Cum se consumă și ce afecțiuni tratează
Displazia cleidocraniană este cauzată de o mutaţie a genei RUNX2 de pe cromozomul 6, esenţială pentru formarea oaselor şi a cartilajului.
”Afecțiunea este autozomal dominantă. Există 50% șanse ca copilul să sufere de boală dacă un părinte a fost diagnosticat la rândul lui, cu displazie cleido-craniană. Uneori, poate exista o mutație spontană și copilul poate prezenta semne ale bolii, deși părinții sunt normali”, arată medicul Aristide Dan, pe pagina sa.
Displazia cleidocraniană poate fi diagnosticată în două context, înainte şi după naştere. În timpul sarcinii, un test ADN poate fi efectuat fătului. Sunt disponibile două metode pentru analiză ADN-ului, fie amniocenteza după 15 săptămâni de sarcină, fie prelevarea de vilozităţi coriale între a 11- a şi a 14- a săptămână.
”După naştere, un bebeluş suspectat de a avea DCC va fi supus unui examen fizic, precum şi unor radiografii pentru a evalua amploarea leziunii osoase, dar o confirmare sau clarificare a diagnosticului va implica analize genetice ale unei probe de sânge.
Chiar dacă mutaţia genetică RunX2 responsabilă de boala este identificată după sau înainte de naştere, nu există nicio modalitate exactă de a spune dacă o persoană va fi afectată uşor sau sever”, arată Asociația de Genetică și Medicină Personalizată.
Nu exista remediu pentru această boală. Mai degrabă, tratamentele disponibile sunt menite să abordeze şi să gestioneze simptomele şi complicaţiile, precum şi să amelioreze calitatea vieţii pacienţilor.
Pacienţii pot duce o viaţă normală cu îngrijire adecvată şi urmărire. Persoanele cu displazie cleidocraniană au o speranţă de viaţă normală şi nu le este afectată inteligenta şi capacitatea cognitivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...