Această vitamină oferă speranțe...
Un nou studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune (American Journal of Hypertension) indică faptul că femeile aflate în postmenopauză care au prezentat pierderi dentare prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială. Studiile multiple au sugerat o asociere între boala parodontală și pierderea dinților, cu hipertensiune, dar relația rămâne neclară.
Studiul cercetătorilor de la Oxford se bazează pe datele a 36.692 de femei aflate la menopauză incluse în the Women's Health Initiative-Observational Study din SUA, care au fost analizate medical anual de la evaluarea parodontala inițială, din 1998, până în 2015, inclusiv pentru hipertensiune nou diagnosticată.
Riscul crește cu 20%
Potrivit cercetătorilor, există o asociere pozitivă între pierderea dinților și riscul hipertensiunii arteriale la femeile aflate în postmenopauză.
În mod specific, aceste femei au avut un risc cu aproximativ 20% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul urmăririi, comparativ cu alte femei. Asocierea a fost mai puternică în rândul femeilor mai tinere și al celor cu IMC (indice de masaă corporală) mai scăzut.
Există mai multe motive posibile pentru asocierea observată. O posibilă explicație este că, pe măsură ce oamenii își pierd dinții, își pot schimba dietele în alimente mai moi și mai prelucrate.
Aceste modificări ale tiparelor dietetice ar putea fi asociate cu un risc mai ridicat de hipertensiune arterială. Nu a fost găsită însă nicio asociere între boala parodontală și hipertensiunea arterială.
Contează igiena
Studiul sugerează că femeile mai în vârstă aflate în postmenopauză care își pierd dinții ar putea reprezenta un grup cu risc crescut de apariție a hipertensiunii arteriale.
Ca atare, cercetătorii implicați în studiu cred că îmbunătățirea igienei dentare în rândul celor cu risc de pierdere a dinților, precum și măsurile preventive precum monitorizarea tensiunii arteriale, modificarea dietei, activitatea fizică și pierderea în greutate pot reduce riscul de hipertensiune.
Constatările sugerează, de asemenea, că pierderea dinților poate servi ca un semn clinic de avertizare pentru creșterea riscului de hipertensiune arterială.
„Aceste descoperiri sugerează că pierderea dinților poate fi un factor important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale", a spus autorul principal al lucrării, Jean Wactawski-Wende. „Cercetările suplimentare ne pot ajuta să determinăm mecanismele care stau la baza asocierii acestor două boli comune”.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...