Dilema părinților: ar trebui să aibă adolescenții acces la băuturile fără alcool? Experții recomandă o abordare prudentă

bautura fara alcool Foto: Freepik @Racool_studio
Pe măsură ce băuturile fără alcool câștigă popularitate, apar întrebări despre potențialul impact asupra sănătății pentru tineri.

Pe măsură ce piața băuturilor fără alcool ia amploare, părinții se confruntă cu o întrebare care îi lasă nedumeriți: Ar trebui să li se permită adolescenților să consume bere fără alcool și băuturi similare? Această dilemă etică și practică apare pe fondul preocupărilor legate de impactul potențial al acestor băuturi asupra comportamentului și sănătății adolescenților.

Cercetătorii explorează impactul berii, vinului și băuturilor spirtoase fără alcool asupra adolescenților, în condițiile în care piața alternativelor fără alcool a crescut semnificativ. Băuturile fără alcool, care conțin mai puțin de 0,5% alcool în volum, sunt concepute pentru a imita gustul și aspectul băuturilor alcoolice tradiționale. Deși au devenit populare în rândul adulților care încearcă să reducă sau să elimine alcoolul din alimentația lor, adecvarea lor pentru adolescenți rămâne o problemă controversată.

Citește și: Metode naturale să crești nivelul de oxid nitric. Are un rol esențial pentru sănătatea cardiovasculară

Dilema părinților

Părinții se confruntă cu provocarea suplimentară de a se orienta către băuturi fără alcool care arată și au gustul celor reale. O mare parte dintre părinți și-au exprimat îngrijorarea că dacă le oferă adolescenților lor băuturi fără alcool ar putea normaliza involuntar consumul de alcool, deoarece acestea sunt concepute pentru a imita gustul și aspectul băuturilor alcoolice tradiționale.

Unii părinți se tem că aceste produse ar putea servi ca o "poartă de acces" către consumul tradițional de alcool, stimulând curiozitatea sau tranziția către consumul de băuturi care conțin alcool, potrivit StudyFinds.

Foto: Freepik

Influența consumului de băuturi non-alcoolice

Un studiu la care au participat peste 1.100 de părinți a constatat că există confuzie în ceea ce privește orientările privind alcoolul pentru adolescenți, unii părinți oferind opțiuni fără alcool. Dr. Ashlea Bartram, de la Colegiul de Medicină și Sănătate Publică, a subliniat importanța intervenției părinților în întârzierea introducerii alcoolului, deoarece amânarea consumului poate reduce riscul de consum excesiv de alcool și alte probleme legate de alcool mai târziu în viață. Experții fac apel la o abordare prudentă.

Vezi și: Ce presupune dieta cu indice glicemic scăzut. Nu contează doar ce mănânci, dar și cum o prepari

"Cercetările au arătat că întârzierea introducerii alcoolului la copii poate reduce probabilitatea de a consuma alcool în exces și de a avea probleme legate de alcool mai târziu în viață", notează Dr. Bartram.

"Mulți părinți doresc să facă tot ce pot pentru a minimiza daunele provocate de alcool copiilor lor. Deocamdată, sfătuim o abordare precaută și recomandăm ca părinții să nu ofere băuturi fără alcool adolescenților lor."

Christine Morris, manager de prevenire la Cancer Council, critică strategiile de marketing pentru băuturile fără alcool, afirmând că orice cantitate de alcool crește riscul a șapte tipuri de cancer.

"Orice cantitate de orice tip de alcool crește riscul de apariție a șapte tipuri de cancer și este important să ne asigurăm că tinerii nu sunt expuși la publicitatea companiilor producătoare de alcool care i-ar putea expune riscului de a fi afectați", a explicat Morris.

Atunci când se abordează problemele complicate ale băuturilor fără alcool și ale consumului de alcool în rândul adolescenților, un lucru este întotdeauna clar: părinții trebuie să fie implicați și conștienți. Părinții și societatea în ansamblul ei trebuie să aibă grijă de sănătatea și siguranța adolescenților pe măsură ce tendințele în materie de băuturi se schimbă. Cercetătorii solicită mai multă atenție și reguli mai bune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel