Trei factori de risc majori duc la...
Boala are un debut acut, iar principalele simptome sunt dureri în gât, febră scăzută și glande umflate în gât, iar toxina poate provoca, în cazuri grave, miocardită sau neuropatie periferică. Toxina difterică determină o membrană a țesuturilor moarte să se acumuleze în gât și amigdale, ceea ce face dificilă respirația și înghițirea. Boala se răspândește prin contact fizic direct sau prin respirație în secrețiile aerosolizate de la tuse sau strănut de indivizi infectați.
Vaccinuri împotriva difteriei
Vaccinarea împotriva difteriei a redus semnificativ mortalitatea și morbiditatea difteriei, totuși difteria este încă o problemă semnificativă de sănătate a copiilor în țările cu acoperire insuficientă a EPI.
În țările endemice pentru difterie, boala apare mai ales drept cazuri sporadice sau în focare mici. Difteria este fatală în 5 - 10% din cazuri, cu o rată mai mare a mortalității la copiii mici. Tratamentul implică administrarea de antitoxină difterică pentru a neutraliza efectele toxinei, precum și antibiotice pentru a ucide bacteriile.
Vaccinul difteric este un toxoid bacterian, adică. o toxină a cărei toxicitate a fost inactivată. Vaccinul este administrat în mod obișnuit în asociere cu alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul DTwP / DTaP sau vaccinul pentavalent. Pentru adolescenți și adulți, toxoidul difteric este frecvent combinat cu toxoidul tetanic în concentrație mai mică (vaccinul Td).
Vaccinuri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de vaccinuri primare cu 3 doze de vaccin care conține difteră, urmată de 3 doze de rapel. Seria primară trebuie să înceapă încă din vârsta de 6 săptămâni, cu doze ulterioare administrate cu un interval minim de 4 săptămâni între doze. Cele 3 doze de rapel trebuie administrate, de preferință, în al doilea an de viață (12-23 luni), la 4-7 ani și la vârsta de 9-15 ani. În mod ideal, ar trebui să existe cel puțin 4 ani între dozele de rapel.
Vezi și: Gripa aviară. Simptomele la om
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...