Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Difteria s-a întors în Ucraina. Primele cazuri de boală periculoasă au fost înregistrate în regiunile Transcarpaților, Ternopil și Kiev, notează LIGA.net.
La începutul lunii august, la Khmelnitsky a fost raportat un posibil caz de infecție cu difteria. Fiica unui farmacist, în vârstă de 16 ani și care nu fusese vaccinată contra difteriei, a fost internată în spital. Acest caz ar fi trecut neobservat, însă până la jumătatea lui octombrie, 15 studenți ai Universității Naționale Uzhgorod, care au venit să studieze din India, au fost spitalizați cu suspiciune de difterie în regiunea Transcarpatia.
Citiți și: Difterie. Principalele simptome și vaccinuri recomandate
Primul student bolnav, în vârstă de 23 de ani, are deja un diagnostic de difteria confirmat în laborator, a anunțat Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina. Drept urmare, medicii au examinat 123 de persoane care au intrat în contact sau ar fi putut intra în contact cu el. La universitate, cursurile au fost suspendate timp de 10 zile la trei facultăți - două medicale și stomatologice. Universitatea a cerut, însă, să se pună capăt discriminării: „Niciun medic sau oficial nu a confirmat faptul că studenții străini ar fi adus infecția din străinătate".
Ultimele cazuri de difterie în regiunea Transcarpaților fuseseră înregistrate în 2011, după ce țara s-a luptat între 1991 și 1997 cu un focar greu de stăpânit.
La 24 octombrie 2019, la Kiev a fost descoperit un alt caz de difteria. Potrivit serviciului sanitar local, un elev în vârstă de nouă ani s-a îmbolnăvit. Nu se știe încă dacă era sau nu vaccinat. În școala nr. 303, unde copilul studiază, întreaga clasă a fost pusă în carantină. Clasa a fost curățat cu dezinfectanți, toți copiii au fost trimiși pentru consult medical. Copilul a avut contact cu 45 de persoane, inclusiv 36 de copii.
La 26 octombrie, un alt caz de difterie a fost confirmat de laborator, de data asta în regiunea Ternopil, la un bărbat în vâsrtă de 47 de ani. El a fost în contact cu trei persoane, inclusiv un copil. La reședința bărbatului s-a făcut deja dezinfecție.
O altă publicație din Ucraina, 112international, spune însă că sunt deja 20 de aczuri de difterie înregistrate, dintre care cinci au fost confirmate în laborator, în Luhansk, Khmelnytsk, Zakarpattia, Ternopil, și Kyiv.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul american pentru Bolile Transmisibile (CDC) recomandă celor care vor să călătorească în Ucraina vaccinarea inclusiv contra difteriei.
În urma rujeolei, difteria va veni în Ucraina, iar rata mortalității celor nevaccinați poate ajunge la 50% - avertiza anul trecut medicul Yevgeny Komarovsky. El a explicat că pentru a fi protejați copiii au nevoie de administrarea a șase vaccinuri, într-un program clar, iar adulții au nevoie de revaccinare la fiecare 10 ani. Și cel mai rău este că jumătate din ucraineni au decis să nu se vaccineze, a adăugat el.
Conform ministrului ucrainean al Sănătății, citat de LIGA.net, în primele nouă luni ale anului 2019, doar 52% dintre adulți și 59% dintre copiii sub un an au fost vaccinați împotriva difteriei în Ucraina. Adică doar jumătate dintre adulți dintre cei care trebuiau să fie supuși revaccinării în acest an au ajuns la medici. „Acest lucru este foarte grav. Trebuie să existe o acoperire de cel puțin 95%", spun oficialii.
În ultimii trei ani, ucrainenii au fost avertizați de toată lumea - specialiști în boli infecțioase, medici de familie, pediatri, epidemiologi - că, fără un nivel de vaccinare de aproximativ 95%, există un risc ridicat de răspândire a difteriei. Mai ales dacă agentul patogen este „adus" din străinătate.
„Când la sfârșitul lui 2017 a început o epidemie de difterie în Yemen și Bangladesh, deja ne așteptam ca situația din Ucraina să se înrăutățească în curând. Dar în acel moment, au scăpat. Acum avem primele cazuri ", a declarat, pentru sursa citată, profesor asociat al departamentului de boli infecțioase al Universității Naționale de Medicină din Kiev, un cunoscut epidemiolog ucrainean Natalya Timko (Ivanchenko).
În anii 90, Ucraina a mai trecut printr-un focar masiv de difterie, își amintește ea. Apoi, aproximativ 20.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar aproape 700 dintre ei care au murit au murit. "Adulții erau în mare parte bolnavi. Și atunci toată lumea a mers și a fost revaccinată de mai multe ori", a notat specialistul în boli infecțioase.
Dar apoi, spune Timko, panica a dispărut. Și ucrainienii au uitat pur și simplu să facă revaccinarea.
Citiți și: Calendarul Național român de Vaccinare 2019. Vaccinurile și denumirile lor comerciale
Conform calendarului de vaccinare din Ucraina, adulții ar trebui să facă o doză de vaccin contra difteriei o dată la 10 ani pentru a primi protecție antitoxică. „Atunci oamenii, chiar dacă întâlnesc un agent patogen, nu prezintă riscuri mari de a se îmbolnăvi: nu percep toxina pe care agentul patogen o excretă. Dar în ultimii 10 ani, acoperirea vaccinală a fost diferită - 17% din cea planificată într-un an, apoi și 30% și 50%, dar 95% nu s-au întâmplat niciodată. Și din nou a apărut un strat mare al populației care este sensibil la agentul cauzal al difteriei", a explicat Timko.
Dr Fyodor Lapiy, principalul imunolog pentru copii din Kiev, a epxlicat pentru presa locală că „în cazul rujeolei, imunitatea colectivă are o importanță deosebită - când, cu un nivel ridicat de acoperire a vaccinării, de la an la an, virusul își oprește circulația, iar acest lucru îi protejează și pe cei care nu sunt vaccinați din motive medicale. Cu difteria, această imunitate colectivă nu funcționează foarte bine". Și asta pentru că, spune el, persoanele imune pot fi purtători, așa că nu e suficientă nici măcar imunizarea colectivității în procent de 80% sau mai mare.
Difteria este o boală infecțioasă acută, declanșată de o toxină produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae, care se transmite foarte ușor, aerogen, de la o persoană la alta. Practic, vaccinul contra difteriei protejează organismul astfel încât bacteria să nu poată produce toxina. Transmiterea bolii se face prin picături de salivă, prin contactul cu leziunile tegumentare, și uneori, prin atingerea obiectelor contaminate. Incubația bacteriei este scurtă, iar primele manifestări clinice, care includ febră și adenopatie locală, apar în câteva zile. Prafctic, difteria este o boală care poate afecta orice mucoasă; nazală, faringiană, tonsilară și laringiană. Dar în afară de efectul local, toxina dă și un efect sistemic care este vinovat de complicații care pot fi mortale. Mortalitatea bolii se ridică între 5-10%, dar poate ajunge la 20% la copiii cu vârsta sub 5 ani sau la adulții cu vârsta de peste 50 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...