Diferența dintre tristețe și depresie. Modoranu Raluca Ioana: Ne afectează profund. Durează mai mult, de obicei săptămâni, luni / EXCLUSIV

Foto: Freepik @Stockbusters
EXCLUSIV
Care sunt diferențele dintre tristețe și depresie și cum să facem să le acceptăm sau tratăm.

Tristețea este o emoție umană normală și o reacție naturală la anumite experiențe de viață, cum ar fi pierderea sau dezamăgirea.

A o accepta în viață este important pentru sănătatea emoțională.

Diferențele dintre tristețe și depresie

”Diagnosticul diferențial între tristețe și depresie este esențial pentru a înțelege și a trata corect aceste stări emoționale. Tristeția este adesea temporară și reacționează la un anumit eveniment sau situație. Nu interferează semnificativ cu capacitatea unei persoane de a funcționa în viața de zi cu zi.

Poate include plâns, melancolie, dar nu include simptome severe precum pierderea speranței sau gânduri suicidare. Adesea, starea de spirit se poate îmbunătăți în urma evenimentelor pozitive sau a suportului. Persoanele pot fi conștiente că starea lor de tristețe este o reacție la un eveniment specific. Rareori este asociată cu gânduri suicidare.

Foto: Freepik

În schimb depresia, durează mai mult, de obicei săptămâni, luni sau chiar mai mult, și este persistentă, nelegată neapărat de o situație specifică. Afectează profund funcționarea de zi cu zi, inclusiv munca, relațiile și interesele. Include, pe lângă tristețe, simptome precum pierderea interesului sau plăcerii în activități, schimbări ale apetitului sau greutății, tulburări de somn, oboseală, sentimente de inutilitate sau vinovăție, dificultăți de concentrare, și gânduri de moarte sau suicid.

De obicei nu se ameliorează semnificativ chiar și atunci când intervin evenimente pozitive sau suportul celor din jur. Adesea, persoanele pot avea o percepție negativă distorsionată despre sine, viitor și lume în general. Poate include gânduri despre moarte sau suicid, uneori cu planuri sau intenții specifice”, a declarat psihiatrul Raluca Ioana Modoranu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Este important să se țină cont că aceste simptome pot varia de la persoană la persoană și că doar un profesionist în sănătate mintală poate face un diagnostic corect.

Psihoterapia pentru tristețe este un proces prin care se explorează sentimentele, gândurile și comportamentele unei persoane pentru a înțelege și a gestiona mai bine emoția de tristețe.

Această abordare poate varia în funcție de nevoile individuale. 

Tehnici utilizate în procesul de vindecare

”Terapeutul ajută persoana să identifice și să înțeleagă evenimentele sau situațiile care au declanșat tristețea. Aceasta pot include pierderea unui loc de muncă, probleme în relații, schimbări majore în viață, sau alte experiențe stresante.

Este important ca terapeutul să ofere un spațiu sigur și non-judecător pentru a valida și a accepta sentimentele de tristețe ale clientului. Se lucrează la dezvoltarea de strategii sănătoase de gestionare a emoțiilor, cum ar fi tehnici de relaxare, mindfulness, și exprimarea emoțiilor prin artă sau scriere.

Terapia poate ajuta la îmbunătățirea imaginii de sine și la creșterea încrederii în sine, care pot fi afectate de stări de tristețe.

Se poate lucra la reintroducerea sau descoperirea activităților care aduc bucurie și satisfacție. Ajută persoanele să devină mai conștiente de emoțiile lor și să le exprime într-un mod sănătos. Ajutor în abordarea problemelor practice care pot contribui la starea de tristețe, cum ar fi problemele de la locul de muncă sau în relații”, ne-a mai spus Raluca Ioana Modoranu.

Este important de menționat că fiecare proces de psihoterapie este unic și personalizat în funcție de nevoile individuale ale persoanei. Un terapeut calificat poate ghida procesul într-un mod care să fie cel mai benefic pentru client.

Recomandari despre cum să abordăm și să acceptam tristețea

Recunoașterea emoțiilor este primul pas în gestionarea lor. 

Înțelege că e normal să te simți trist uneori. Tristețea este temporară și specifică unei situații sau evenimente. Depresia, pe de altă parte, este mai profundă și persistentă, afectând modul în care te simți, gândești și te comporți. 

Dacă simți că starea ta de tristețe se prelungește sau îți afectează semnificativ viața de zi cu zi, este important să cauți ajutor profesional. 

Vorbește despre sentimentele tale cu prietenii, familia sau un terapeut. Scrierea într-un jurnal poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a procesa emoțiile. 

Fii blând și înțelegător cu tine însuți. 

Recunoaște că toți oamenii experimentează emoții dificile și că este ok să nu te simți bine mereu.

Participă la activități care îți aduc bucurie și relaxare. Aceasta poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de tristețe. 

Stabilește țeluri mici și realizabile pentru a te simți împlinit și a-ți redobândi încrederea în sine. Înțelege că tristețea este o parte naturală a vieții și nu este un semn de slăbiciune sau eșec.

Acceptarea tristeței ca parte a experienței umane poate duce la o mai bună înțelegere de sine și la o creștere emoțională. Fiecare persoană gestionează emoțiile diferit, deci este important să găsim ce funcționează cel mai bine pentru noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel