Diferența dintre răceală și gripă. Cum să le deosebești și ce tratamente sunt potrivite pentru fiecare

diferenta foto:freepik@katemangostar
Diferența dintre răceală și gripă. Care sunt tratamentele potrivite pentru fiecare.

Răceala și gripa sunt două afecțiuni respiratorii comune, dar există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește simptomele, tratamentele recomandate și măsurile de prevenire. 

Vezi și: Procedura vitală pentru afecțiunile renale severe. Menține echilibrul chimic al corpului și împiedică acumularea deșeurilor toxice

Cum să faci diferența între răceală și gripă

Atât răceala, cât și gripa sunt cauzate de viruși și sunt ambele infecții respiratorii. Cea mai simplă modalitate de a face diferența este să analizezi simptomele.

Dacă ești răcit, probabil vei avea simptome precum:

- nas înfundat

- gât iritat

- strănut

- tuse

- dureri de cap sau dureri în corp

- oboseală ușoară

Simptomele gripei pot include:

- tuse uscată și persistentă

- febră moderată până la mare, deși nu toți cei cu gripă vor avea febră

- gât iritat

- frisoane puternice

- dureri severe în mușchi sau corp

- dureri de cap

- nas înfundat

- oboseală severă care poate dura până la două săptămâni

- greață și vărsături, dar și diaree (mai frecvente la copii)

Răceala apare treptat în câteva zile și este adesea mai ușoară decât gripa. De obicei, se ameliorează în 7 până la 10 zile, deși simptomele pot dura până la 2 săptămâni.

Simptomele gripei apar rapid și pot fi severe. De obicei, durează până la 2 săptămâni.

Folosește-ți simptomele ca ghid pentru a determina ce afecțiune ai. Dacă crezi că ai gripă, mergi la medic pentru a fi testat în primele 48 de ore de la apariția simptomelor tale.

Ce sunt răceala și gripa?

Ce este răceala?

Răceala obișnuită este o infecție a căilor respiratorii superioare cauzată de un virus. Deși poți contracta o răceală în orice moment al anului, acestea sunt mai comune în lunile de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea virușilor care cauzează răceala se dezvoltă în condiții de umiditate scăzută.

Te poți îmbolnăvi dacă atingi o suprafață (cum ar fi un blat sau clanță) care a fost recent atinsă de o persoană infectată și apoi îți atingi nasul, gura sau ochii. Ești cel mai contagios în primele două până la patru zile după ce ești expus la virusul răcelii.

Ce este gripa sezonieră?

Gripa este o altă boală respiratorie superioară. Spre deosebire de răceală, care poate apărea în orice moment al anului, gripa este, în general, sezonieră. Sezonul gripei obișnuite durează, de obicei, de la toamnă până în primăvară, atingând vârful în lunile de iarnă.

În timpul sezonului gripei, poți contracta gripa în aceeași manieră în care ai putea lua o răceală: prin contactul cu picăturile de salivă răspândite de o persoană infectată. Ești contagios cu o zi înainte de a te îmbolnăvi și de la 5 până la 7 zile după ce prezinți simptome.

Tulpinile active ale virusului gripal variază de la an la an. De aceea se dezvoltă în fiecare an un nou vaccin antigripal. Spre deosebire de răceala obișnuită, gripa poate evolua într-o afecțiune mai gravă, cum ar fi pneumonia, conform Healthline. 

Tratamente pentru răceală și gripă

Răceala:

Antibioticele nu sunt eficiente, deoarece răceala este cauzată de un virus. Medicamente eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Consumul de lichide și odihna sunt esențiale pentru a evita deshidratarea.

Gripa:

Odihna și lichidele sunt recomandate pentru recuperare. Decongestionantele și analgezicele pot ajuta la controlul simptomelor. Medicamentele antivirale prescrise de medic pot scurta durata gripei și pot preveni complicațiile.

Asigură-te că ai un somn adecvat și o alimentație echilibrată. Fă exerciții fizice regulate pentru a-ți menține sistemul imunitar puternic. Gestionează stresul prin tehnici de relaxare și odihnă adecvată.

Vezi și: Mielita: cauze, simptome, tratament. Poate provoca pierderea senzației de mișcare și controlul vezicii urinare

Este important să fii conștient de diferențele dintre răceală și gripă, să acorzi atenție simptomelor și să consulți un medic dacă ai nelămuriri. Prin adoptarea unor măsuri preventive și menținând un stil de viață sănătos, poți reduce riscul de a te îmbolnăvi și de a răspândi aceste afecțiuni respiratorii comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel