Diferența dintre Cernobîl și Fukushima. Badiu, despre doza de IOD care BLOCHEAZĂ tiroida: Se ia într-un interval de 2 - 24 de ore

diferenta dintre Cernobil si Fukushima - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Dr. Corin Badiu, de la UMF Carol Davila și Institutul Endocrinologie C. I. Parhon, a vorbit despre diferențele dintre Cernobîl și Fukushima.

"Între 1986 și 2022 a mai existat un moment important. Pe 9 martie 2011, atunci când un cutremur de peste 9 grade magnitudine a avariat centrala de la Fukushima.

Și japonezii, sigur, au un alt sistem de sănătate decât ucrainienii și au făcut aceeași verificare a incidenței cancerului tiroidian la copii și adulți după avaria de la Fukushima. Și atunci s-au descărcat în atmosferă cantități mari de substanțe radioactive, inclusiv iod.

Diferența dintre Cernobîl și Fukushima a fost foarte mare, pentru că rația normală a japonezului în ceea ce privește iodul este de peste 250 - 300 de micrograme de iod pe zi, lucru care determină un grad important de protecție. Adică suplearea cu iod în cantități relativ normale, 150 - 200 de micrograme de zi pentru populația pediatrică și populația de femei însărcinate reprezintă un mijloc de protecție care e un standard de asigurare a sănătății tiroidei și a condiției de suficiență de iod.

Dacă avem aceste condiții asigurate, atunci o parte parte din riscul de iradiere este rezolvat.

Ulterior, sigur că da, putem bloca tiroida. Și ca să o blocăm trebuie doze mult mai mari, adică doza de 100 mg de iod, ceea ce înseamnă 2 tablete pentru fiecare persoană. E vorba de o doză unică de iodură de potasiu, pentru care e nevoie de un sistem de predistribuție care să permită ca o persoană să aibă acces și ulterior să le ia într-un interval de timp între 2 - 24 de ore.

Dar autoritățile sunt pe cale să pună la punct aceste sisteme, există și sistemul RO-Alert, care informează instantaneu evenimente care necesită o atitudine imediată din partea cetățenilor", a declarat Corin Badiu, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea ACADEMIA DE SĂNĂTATE. 

"Pe lângă iod sunt și alți izotopi radioactivi cu efecte nocive majore"

 

Iodura de potasiu, distribuită în DSP-urile din toată țara: 30 de milioane de comprimate. 13 zile, angajații Antibiotice Iași au lucrat 24h/zi

"Da, să spunem că de data asta suntem mai pregătiți. În același timp, în cazul unei catastrofe nucleare lucrurile sunt mult mai complicate. Această componentă nu înseamnă că se rezolvă totul. Din contră! Pe lângă iod sunt și alți izotopi radioactivi cu efecte nocive majore. Nemaivorbind de condiții de război, când sunt alte daune pe care le poate suferi populația.

Să sperăm că nu se va întâmpla", a completat Irinel Popescu. 

Ce este IODISMUL

 

"Nu trebuie să uităm că în cantitate mare, iodul stabil, iodura de potasiu, poate fi nociv și se poate ajunge la ceea ce se numește iodism, adică intoxicația cu iod.

Se percepe un gust metalic, iodul se concentrează nu numai în tiroidă, ci și în glandele salivare și e important că evităm efectele nocive.

În cantitate foarte mare, în condițiile unor guși nodulare, se poate declanșa un hipertiroidism, iar la vârstnici, de multe ori, asta se asociază cu fibrilația atrială, cu riscurile corespunzătoare acestor aritmii", a mai spus Corin Badiu.

Cum funcționează iodura de potasiu. "Ideal e să se ia cu două ore înainte de accidentul nuclear"

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel