Dieta NORDICĂ, benefică pentru diabet și COLESTEROL. Ce se poate consuma

Dieta NORDICA, benefica pentru diabet. FOTO Pexels @ Anatoly Stafichuk
Dieta nordică și beneficiile pentru sănătate

Dieta nordică poate îmbunătăți colesterolul, zahărul din sânge, chiar și fără pierderea în greutate, potrivit unui nou studiu, notează Medical News Today.

Cercetătorii au investigat efectele asupra sănătății ale unei diete nordice sănătoase (DNS) folosind analiza metabolică. Ei au descoperit că dieta influențează în mod pozitiv metabolismul glucozei, colesterolul și riscul cardiometabolic. Potrivit acestora, analiza metabolică este o modalitate eficientă de evaluare a rezultatelor dietei.

Beneficiile dietei nordice

În dieta nordică sunt incluse fructele de pădure, peștele, legumele rădăcinoase și uleiul de rapiță. Studiile arată, de asemenea, că dieta nordică reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și de deces, potrivit sursei menționate.  

Cercetarea nutrițională se confruntă adesea cu provocări din cauza lipsei de măsuri obiective, deoarece studiile se bazează de obicei pe instrumente subiective, cum ar fi chestionarele de consum alimentar. Utilizarea biomarkerilor în schimb poate permite cercetătorilor să măsoare cu mai multă precizie efectele alimentației asupra sănătății.

În studiul de față, cercetătorii din Scandinavia au evaluat efectele metabolice ale DNS asupra metabolismului glucozei, a profilurilor lipidice din sânge și a markerilor inflamatori, utilizând date dintr-un studiu de control randomizat din 2013

Atunci când au examinat metaboliții din sângele și urina participanților, aceștia au descoperit o legătură între o aderență mai strânsă la dietă și mai multe beneficii în ceea ce privește inflamația de grad scăzut și profilurile lipidice, precum și indicatorii metabolismului glucozei.

”Analiza inițială a comparat participanții din brațul de intervenție [cu] cei din brațul de control”, a declarat Christina C. Dahm, Ph.D., profesor asociat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Aarhus din Danemarca, într-un interviu acordat Medical News Today. Dr. Dahm nu a fost implicată în acest studiu.

Mecanismele subiacente

Pentru a-și explica descoperirile, cercetătorii spun că peștele, semințele de in, floarea-soarelui și rapița - toate alimente de bază în DNS - conțin grăsimi sănătoase.

”Putem doar specula de ce o schimbare în compoziția grăsimilor aduce beneficii atât de mari sănătății noastre”, spune Lars Ove Dragsted, unul dintre autorii studiului. ”Cu toate acestea, putem confirma că absența alimentelor foarte procesate și mai puține grăsimi saturate de la animale au un efect foarte pozitiv asupra noastră.”

”Compoziția grăsimilor din dieta nordică, care este mai bogată în grăsimi nesaturate omega-3 și omega-6, [probabil că explică multe dintre] efectele pe care le găsim în ceea ce privește sănătatea pe care le are dieta nordică, chiar și atunci când greutatea participanților rămâne constantă”, adaugă el.

Vezi și: Dieta FLEXITARIANĂ. Ce este și cui îi este RECOMANDATĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel