Dieta mediteraneană, beneficii la fel ca un plus de 4.000 de pași pe zi. În ce constă dieta considerată cea mai sănătoasă din lume

dieta mediteraneeana. FOTO: Freepik @stockking
Adoptarea dietei mediteraneene are beneficii similare cu 4.000 de pași făcuți zilnic. În ce constă această dietă ce poate să devină un stil de viață.

Există două lucruri dovedite că fac bine sănătății noastre: dieta mediteraneană și activitatea fizică. De altfel, punctele forte care au dus dieta mediteraneană pe prima poziție în topul dietelor sunt: beneficiile pentru sănătate, siguranța, ușurința urmării acesteia, promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil.

Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Societății Europene de Cardiologie, adoptarea dietei mediteraneene, care este considerată cea mai sănătoasă dietă din lume, pentru al șaselea an la rând, poate produce aceleași beneficii ca și mersul pe joc cu 4.000 de pași în plus pe zi, notează Medical News Today.

”Acest studiu oferă unele dintre cele mai puternice și mai riguroase date de până acum pentru a susține legătura dintre o dietă mai bună și o formă fizică mai bună.
Îmbunătățirea condiției fizice pe care am observat-o la participanții cu diete mai bune a fost similară cu efectul de a face cu 4.000 de pași în plus în fiecare zi”, afirmă dr. Michael Mi, cardiolog și autorul studiului.

De asemenea, cercetătorii au subliniat că aptitudinea cardiorespiratorie reflectă capacitatea organismului de a furniza și utiliza oxigenul pentru exercițiile fizice, mai mult decât atât, că acestea integrează sănătatea mai multor sisteme și organe, cum arfi inima, plămânii, vasele de sânge și mușchii.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Ce spune studiul

Studiul care a urmărit existența unei legături între dieta mediteraneană și exercițiile fizice a fost efectuat pe un grup de 2.380 de persoane, cu vârsta medie de 54 de ani, din care majoritatea (54%) au fost femei.

Participanții au efectuat un test de efort cardiopulmonar, pentru a li se măsura rata maximă de oxigen folosit în timpul efortului.

Totodată, aceștia au avut de completat un chestionar cu privire la consumul în ultimul an a 126 de elemente alimentare, cantitatea acestora variind de la niciodată sau mai puțin de o dată pe lună la mai mult de 6 porții pe zi.

Astfel, calitatea dietei fiecărei persoane a fost evaluată cu ajutorul indexului alternativ de alimentație sănătoasă (AHEI, de la 0 la 110) și scorului de dietă în stil mediteraneean (MDS, de la 0 la 25), ambele fiind asociate cu o bună sănătate a inimii.

De asemenea au fost cuantificate și concentrațiile sanguine, iar scorurile ridicate au indicat o dietă de mai bună calitate, dietă care includea legume, fructe, nuci, cereale integrale, leguminoase, pește și grăsimi sănătoase, precum și o cantitate limitată de carne roșie (porc, vită și produse procesate din carne, precum mezelurile) și alcool.

Cercetătorii au examinat această asociere între dietă și activitatea fizică luând în considerare și alți factori, precum: vârsta, sexul, aportul energetic, indicele de masă corporală, dacă persoana fumează sau nu, nivelul de colesterol, presiunea arterială, diabetul și rutina privind activitatea fizică.

Astfel, media AHEI a fost de aproximativ 67, în timp ce media MDS a fost de aproximativ 12.

Comparativ cu scorul mediu, o creștere de 13 puncte la AHEI și de aproape 5 la MDS a fost asociată cu un rată maximă de oxigen mai mare cu 5% și, respectiv, 4%.

”La adulții de vârstă mijlocie, modelele alimentare sănătoase au fost puternic și favorabil asociate cu condiția fizică, chiar și după luarea în considerare a nivelurilor obișnuite de activitate.

Relația a fost similară la femei și bărbați și mai pronunțată la cei cu vârsta sub 54 de ani în comparație cu adulții mai în vârstă”, a declarat Mi.

De altfel, mai spune dr. Mi, acest studiu a oferit un motiv în plus pentru a mânca mai bine. ”O dietă de tip mediteranean, cu alimente proaspete, integrale și un minim de alimente procesate, carne roșie și alcool este un bun punct de plecare”.

Dieta mediteraneană, cum funcționează

Astfel, pentru a vă bucura de beneficiile dietei mediteraneene trebuie să țineți cont atât de alimentele permise în aceasta, dar și de moderația porțiilor, acest fapt fiind de altfel și cel care vine în sprijinul persoanelor cu diabet.

- umpleți-vă farfuria cu o gamă largă de alimente

- consumați zilnic fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente

- mâncați fructe de mare și pește cel puțin de două ori pe săptămână

- păsările de curte, ouăle, brânza și iaurtul sunt bune, dar cu moderație

- carnea roșie și dulciurile sunt cel mai bine rezervate ca răsfățuri ocazionale

- un pahar ocazional de vin roșu este acceptabil, potrivit US News.

Mersul pe jos, impact asupra bolilor de inimă și a diabetului

Cum suntem mereu pe fugă, ca urmare a stilului de viață extrem de agitat, în care timpul pare că dispare, o dietă sănătoasă poate să fie o alternativă, măcar parțială, la activitatea fizică.

În acest sens, antrenorul Jack Craig susține că acești 4.000 de pași ”câștigați” ale căror beneficii se pot câștiga prin adoptarea în urma dietei mediteraneene reprezintă, în fapt, cantitatea medie de activitate fizică pe care o fac majoritatea persoanelor sedentare don SUA, în fiecare zi.

”Cu atât de puțină activitate fizică este important să avem o dietă sănătoasă. Iar dieta mediteraneană este cunoscută ca fiind cea mai potrivită pentru sănătatea inimii, motiv pentru care trebuie să profităm de beneficiile oferite de cei 4.000 de pași pe zi”, a mai spus Craig.

De asemenea, trebuie menționat că această dietă este recomandată și pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum demența, ce afectează la ora actuală peste 55 de milioane de adulți de peste 65 de ani, dar și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, insuficiență cardiacă și accident vascular, care sunt pe primul loc în cauza decesului la nivel mondial, dar și în controlul diabetului zaharat, un alt factor de risc pentru bolile de inimă.

100 de pași făcuți pe jos după masă pot să ajute și la arderea grăsimilor, deci la scăderea greutății corporale și a riscului de obezitate, precum și la eliberarea stomacului. 

Vezi și: Intoleranța la lactoză și alergia la lactate, asemănări și deosebiri. Pleșea: Poate fi periculoasă și chiar cu urmări nefaste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel