Dieta care ajută sănătatea creierului. Semnele se văd după primele trei luni. Pleșea: Putem mânca de 6 ori pe săptămână

dieta. FOTO: Freepik @its_al_dente
Care sunt alimentele cele mai bune pentru sănătatea creierului. De ce este important să consumăm ulei de măsline în fiecare zi.

De sănătatea creierului depinde cea mai mare parte din sănătatea noastră, iar pentru a avea un creier sănătos trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm, deoarece nu toate alimentele sunt pe placul său.

”Creierul este un organ plastic și prin experiență și educație îl formăm, însă și mâncarea este la baza structurii și a ceea ce o ni se întâmple cu creierul. Iar cercetătorii, britanici și americani, au inventat dieta MIND.

Îmbătrânim și apare neurodegenerarea, așa că după 40 de ani, iar dacă nu suntem atenți la dietă, pe la 60 de ani nu ne mai amintim cât de fericiți am fost acum. Noi ne facem toate temele să fim fericiți, frumoși, deștepți, dar la 60 de ani rămânem fără ele. Așa că trebuie să și mâncăm ce spun cercetătorii”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Ce fel de apă trebuie să bei. Cum să o alegi. De ce contează pH-ul și cum te poate afecta

Dieta MIND, în ce constă

Dieta MIND (acronimul de la Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune. De altfel, dieta mediteraneeană și-a reconfirmat statutul de cea mai sănătoasă dietă din lume, pentru al șaselea an la rând. 

Dieta MIND își încurajează adepții să mănânce fructe de pădure, dar nu pune accentul pe consumul de fructe în general.

Nutriționistul a explicat, concret, în ce constă dieta recomandată de cercetători pentru sănătatea creierului, subliniind că alimentele din această dietă sunt foarte ușor de introdus în alimentație, astfel că aceasta poate deveni un stil de viață sănătos.

”În primul rând, frunze verzi. Avem aici spanac, dar orice alte frunze verzi putem mânca de 6 ori pe săptămână. Practic, în fiecare zi putem mânca o salată. După care vin alte legume, asociate cu frunzele verzi, în salată punem și ulei de măsline, nu alt ulei.

Nu merge să nu punem deloc ulei, pentru că așa nu absorbim vitaminele, antioxidanții, care ne ajută creierul să nu se ruginească, să nu se inflameze, pentru că acesta este procesul care, de fapt, ne strică. Inflamația care se combate cu antioxidanți. Vin acolo radicali liberi, creierul ruginește.

Uleiul, o lingură, se pune de fiecare dată, la fiecare masă, în fiecare salată. Putem să și gătim cu el, chiar este indicat să nu mai gătim cu uleiul de floarea soarelui care este bogat în Omega 6, inflamator, ci vrem un ulei antiinflamator”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că deși semințele de floarea soarelui sunt sănătoase, ”uleiurile car se produc și mai ales cele la nivel industrial sunt mult degradate și atunci vrei un ulei de măsline presat la rece, nici măcar oricum ar fi”.

În ceea ce privește fructele din dieta MIND, aici sunt indicate cele de pădure, două porții pe săptămână. ”Nu un exces de fructe, pentru că excesul de fructoză poate însemna dezechilibrul pe insulinemie și rezistența la insulină este o cale care agravează sau care chiar produce boala Alzheimer”, mai spune medicul nutriționist, specializat pe diabet și boli de nutriție.

În ceea ce privește consumul de pește, specific dietei mediteraneene, acesta afirmă că ”uimitor, consumul de pește se recomandă măcar o dată pe săptămână, nu foarte des, pentru că peștele poate fi bogat în metale grele, în lumea modernă, și metalele grele stau foarte bine în creier. Lor le place acel loc și iată de unde vine inflamația. Mănânci 10 porții de fructe de mare pe săptămână și nu știi că metilmercurul te sabotează. Și atunci nu exagerăm, iar când alegem un pește, sardina și peștii mici, care nu acumulează mult metilmercur sunt cei mai potriviți. Sardinele sunt reginele”, a mai spus nutriționistul.

Tot legat de carne, nutriționistul susține că atât carnea de pui, cât și cea de curcan sunt recomandate mai des decât peștele, de două ori pe săptămână, dar nu prăjită, ci făcută la grill.

Cerealele integrale, între care quinoa, orezul brun, hrișca, meiul, sunt și ele parte din dieta MIND. ”Poți să pui lapte lângă ele, însă  semidegresat, dar ca să stabilizezi glicemic lucrurile trebuie să pui și afine, neapărat. Deci nu mâncăm doar lapte cu cereale pentru că ne crește glicemia foarte mult și dacă punem și niște fibre, iar laptele este puțin mai gras, se stabilizează lucrurile mai bine”, a mai spus medicul, precizând că sunt indicate trei porții pe zi. ”De aici ne vin fibrele, un aspect foarte important pentru sănătate și acel control glicemic, care are un impact deosebit pe sănătatea creierului. Mai bine zis, variațiile sunt nedorite și stabilitatea este iubită”, a mai spus nutriționistul.

Alcoolul, cu moderație în dieta MIND

Cercetătorii recomandă un pahar de vin pe zi, fie alb, fie roșu, însă, dr. Ruxandra Pleșea a precizat că ”din poziția mea de nutriționist, care am văzut dezastrele pe care le face alcoolul pe greutate, pe ficat nu pot să interzic, nu pot să recomand”, dar nici să treacă sub tăcere recomandarea oamenilor de știință. Totuși, a ținut să sublinieze că dacă se consumă numai un pahar, seara, somnul nu este afectat, însă, în timp se poare ajunge la dependență, chiar și numai de la o cantitate mică de alcool.

După ce a făcut ”lista” cu alimentele permise și recomandate de dieta MIND, nutriționistul a trecut în revistă și alimentele care trebuie să să fie evitate sau consumate cu măsură în dieta unui creier sănătos:

- grăsimi animale saturate, mici, grătare

- carnea de porc de maximum câteva ori pe lună, nu prea des

- brânza are și ea grăsimi saturate, cel mult o dată pe săptămână

- de evitat cerealele rafinate, covrigei, pâine albă, pufuleți

- prăjeala niciodată.

”Studiile zic că dacă măcar trei luni de zile mănânci mai bine, ai o memorie mai bună, procesarea  informațiilor este mai bună, îți dai seama de cât de frumoasă este viața, cu toate aspectele”,a concluzionat nutriționistul. 

Vezi și: Românii, mai atenți la stilul de viață. Medic, despre alimentație: Ar trebui să mâncăm mai puțin și mai bun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel