Acest tratament învinge cancerul și...
Alimentația și activitățile fizice sunt esențiale pentru a preveni osteoporoza. Stilul de viață contribuie la declanșarea afecțiunii. De aceea, noile studii din domeniu arată care sunt aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere persoanele care suferă de osteoporoză.
Osul este un ţesut aflat într-o continuă schimbare, care suferă un proces continuu de formare şi distrugere. După vârsta de 35 de ani, echilibrul acestor procese se modifica: cantitatea de os îndepărtată devine mai mare decât masa osoasă nou formată, iar oasele capătă o structură “poroasă”, mai puţin rezistenţă.
Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde de rezervă osoasă iniţială (cantitatea de masă osoasă acumulată înainte de 30 de ani), dar şi de raţă de pierdere a substanţei osoase (distrugerea osoasă se face prea repede, iar osul devine subţire şi fragil, favorizând fracturile).
Osteoporoza este dependentă de sex şi vârstă. Apare de 3 ori mai frecvent la femei comparativ cu bărbaţii, iar incidenta acesteia creşte odată cu înaintarea în vârstă, afectând în special persoanele trecute de 45-50 de ani. Deoarece în primii ani după instalarea menopauzei femeile ajung să piardă până la o cincime din masa osoasă, procentul persoanelor de sex feminin care ajung să sufere de osteoporoza poate ajunge chiar şi la 80%.
Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care este dieta recomandată pentru a preveni osteoporoza, dar și ce pot consuma persoanele care deja suferă de o astfel de afecțiune.
”În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății lansează un slogan care marchează unul din aspectele pe care le consideră prioritare în această perioadă. Sloganul osteoporozei din acest an este Set Up, Bone Health. E momentul ca fiecare să acționeze. Fiind o măsură de sănătate publică, măsurile care țin de managementul stilului de viață și de evaluarea factorilor de risc trebuie să reprezinte o prioritate.
Este ușor de spus, dar dificil de făcut. Pacientul ajunge la specialist când deja are probleme, are o fractură osteoporotică și acest lucru nu poate decât să ne sperie pentru că existența unei fracturi crește exponențial riscul apariției altor fracturi. Mai mult de jumătate din femeile care fac o fractură de șold au avut în antecedente o fractură vertebrală și riscul de a face o a doua fractură în primul an de la apariția primei fracturi este foarte mare.
Fractura recentă, din ultimul an, reprezintă unul dintre factorii de risc importanți pentru osteoporoză și pentru fractura osteoporotică. Trebuie să începem de la schimbarea stilului de viață. Pacientul cu osteoporoză era privat de faptul că nu avea o piramidă a stilului de viață și alimentație. Eram obișnuiți cu piramida mediteraneană de alimentație. Pentru pacientul cu osteoporoză sunt niște elemente clar studiate și recomandate în ceea ce privește tipul de dietă și aportul de calciu.
Alimente - FOTO: Societatea Română de Endocrinologie
Un lucru interesant este faptul că baza piramidei o reprezintă apa minerală bogată în calciu, care poate să fie și administrată și pacienților care se află la risc de a face litiază renală. Este o noutate.
Apoi, urmează stratificarea alimentelor în funcție de conținutul lipidic, de conținutul grăsimilor nesănătoase și al microelementelor nesănătoase. Toate acestea sunt coroborate cu o activitate fizică susținută.
Se recomandă de 3-4 ori pe săptămână, cel puțin 30-40 de minute de exerciții fizice pentru pacienții care sunt la risc de pierdere de masă osoasă și de fractură”, a declarat Prof. Dr. Cătălina POIANĂ, președinte Societatea Română de Endocrinologie, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență"
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...