Diabetul zaharat, diferențe între tip 1 și tip 2: cauze, diagnostic și tratament. Medic: Este ca o loterie și tragem paiul cel mai scurt

diabetul zaharat. FOTO: Freepik @mayakruchankova
Care este diferența între diabetul de tip 1 și cel de tip 2. De ce apare diabetul de tip 2 și la persoanele tinere.

Diabetul zaharat este o boală metabolică și care provoacă un nivel ridicat al glicemiei, din cauza secreției inadecvate de insulină la nivelul celulelor beta ale pancreasului.

La nivel mondial, aproximativ 537 de milioane de adulți au această afecțiune, iar potrivit International Diabetes Federation, numărul ar putea ajunge până la 643 de milioane în 2030, respectiv 783 de milioane în 2045. În ceea ce îi privește pe cei mai tineri dintre pacienții cu diabet, 1,2 milioane de copii și tineri au diabet zaharat de tip 1, potrivit datelor din 2021. Potrivit aceleiași surse, în 2021, 6,7 milioane de decese au fost din cauza diabetului.

Din totalul numărului de cazuri de diabet zaharat, 10% sunt de tip 1, care este o boală autoimună.

Diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2 sunt în mare parte similare, cel de tip 1 având un debut mult mai brutal, cu cetoacidoză diabetică, urgență medicală ce trebuie tratată la spital, în timp ce diabetul de tip 2 poate trece de multe ori neobservat.

”Diferența cea mai mare ar fi tipul de tratament, dacă tipul 2 poate merge o bună perioadă de timp pe pastile, tipul 1 necesită insulină în patru prize”, a explicat dr. Anca Arămescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Vezi și: Școala pe care a pierdut-o România. Daniel Coriu și Irinel Popescu: Erau creiere! Nu i-a păsat nimănui, e un mare gol. E bine să nu distrugem ceea ce s-a creat!

Diabetul de tip 1, cauze și simptome

Acest tip de diabet este o boală autoimună, ”caracterizată prin distrucția aproape completă a celulelor beta, cele secretă insulină și este însoțită și de alte boli autoimune, cum ar fi boala celiacă, miastenia gravis, tiroidita Hashimoto și altele de acest gen”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește cauzele care duc la diabetul de tip 1, specialistul în diabet afirmă că nu există cauze, fiind vorba de o boală autoimună, dar ”apare la persoanele care au predispoziție genetică și poate fi declanșată de anumiți factori, precum infecțiile sau proteinele din lapte de vacă sau din grâu.

Este ca o loterie și tragem paiul cel mai scurt. În principal apare la copii și la adolescenți, dar este o boală care poate să apară și în decada a opta sau a noua de viață.

Simptomatologia diabetului zaharat de tip 1, care are un început mult mai brutal, include:

- poliuria, o diureză crescută de peste 3 litri pe zi

- polidipsia, consum crescut de apă

- scăderea ponderală. ”Aceasta este un semn de insulinopenie, asta însemnând un deficit sever de insulină”, a mai spus medicul.

Diabetul zaharat, diagnostic

Potrivit medicului, primii pași pentru diagnosticarea diabetului sunt realizarea analizelor de sânge, mai exact glicemia din sângele venos.

”Dacă valoarea glicemiei este alterată, atunci putem merge mai departe și facem un test de toleranță la glucoză, care se face și în sarcină, și hemoglobina glicozilată, care reprezintă o valoare medie a glicemiilor din ultimele 3 luni.

Se poate depista și prin prezența autoanticoprilor, în momentul în care sunt pozitivi atunci punem diagnosticul de diabet zaharat de tip 1, acesta face diferența între tipul 1 și tipul 2 de diabet”, a mai spus medicul.

Vezi și: Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism

Diabetul de tip 2, cauze, simptome și tratament

Dacă tipul 1 de diabet apare cu predilecție în cazul copiilor, iar ”tipul 2, din păcate, în ultima perioadă s-a schimbat paradigma. Înainte spuneam că apare după 45 de ani, dar din cauza alimentație care  este din ce în ce mai nesănătoasă apar mult mai mulți copii cu obezitate, așadar se poate instala și la vârste mult mai tinere”, a mai spus medicul.

Totodată, acesta a subliniat că diabetul zaharat de tip 2 este un diabet dobândit, ”iar în momentul diagnosticului avem o rezervă pancreatică, undeva la 50% din celule beta și atunci putem să accesăm și alte tratamente în afara insulinei.

Există o schemă mai largă, iar ultima, în cazul în care am depășit toate medicațiile orale putem trece și la insulină”.

Simptomatologia diabetului de tip 2 este similară cu cea a diabetului de tip 1, însă de multe ori poate trece neobservat, ”mulți pacienți au deja complicații la momentul diagnosticului”.

Diabet zaharat, prevenție

Potrivit medicului, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, având în vedere că este o boală autoimună, în schimb, diabetul de tip 2 se poate preveni, iar modul în care se poate face acest lucru este adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și activitate fizică.

”În special să ne menținem supli, pentru că factorul cel mai important etiologic în apariția diabetului zaharat de tip 2 îl reprezintă insulino-rezistența, care este asociată cu obezitate și ar fi un lucru important să avem un Indice de Masă Corporală - IMC - sub 25”, a mai spus specialistul în nutriție, diabet și boli metabolice.

Vezi și: Ațipeala, somnul scurt de zi, și beneficiile sale. Cât de des trebuie să fie, dar și care este ora indicată să ațipești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel