Diabetul și prediabetul, catalizatori ai îmbătrânirii creierului. Efectele unui stil de viață sănătos asupra vârstei reale a creierului

diabet stil de viata Foto: Freepik @Freelancer Rasel
Diabetul și prediabetul sunt strâns legate de îmbătrânirea accelerată a creierului, dar adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la contracararea acestui efect.

Vezi și: Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate

Cercetătorii de la Karolinska Institutet au confirmat că atât diabetul, cât și prediabetul sunt legate de îmbătrânirea accelerată a creierului. Studiul, publicat în revista Diabetes Care, a constatat că, în timp ce persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet pot fi expuse riscului de îmbătrânire accelerată a creierului, alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi nefumatul, poate ajuta la contracararea impactului negativ asupra creierului.

Studiul estimează că aproximativ 540 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, 98% dintre acestea fiind diagnosticate cu diabet de tip 2 și alte 720 de milioane având prediabet. Studiile anterioare au asociat atât prediabetul, cât și diabetul de tip 2 cu un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate legate de creier, cum ar fi boala Alzheimer, declinul cognitiv și demența vasculară.

Rolul diabetului și al manifestării sale preclinice, prediabetul, în stadiile incipiente ale îmbătrânirii creierului este neclar, dar studiul subliniază importanța înțelegerii modului de protejare a sănătății creierului persoanelor cu diabet pe măsură ce îmbătrânesc.

Diabetul are o importanță mai mare asupra vârstei creierului decât vârsta cronologică

Un studiu realizat de Abigail Dove și echipa sa a examinat scanările cerebrale RMN a peste 31 000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani din UK Biobank. Studiul a constatat că atât prediabetul, cât și diabetul au fost asociate cu creiere care erau cu 0,5 și 2,3 ani mai în vârstă decât vârsta cronologică a unei persoane.

Hiperglicemia, caracteristica fiziopatologică definitorie a diabetului, poate promova disfuncția endotelială, stresul oxidativ, inflamația sistemică și acumularea de produse finale de glicare avansată.

Acești factori contribuie la perturbarea permeabilității barierei hematoencefalice, expunând creierul la substanțe toxice, activitate neuronală anormală, demielinizare, pierderea axonilor, atrofie cerebrală, perturbări ale semnalizării neurotransmițătorilor și alterări ale semnalizării Ca2+ care conduc la excitotoxicitate și perturbări ale expresiei genelor.

În plus, complicațiile micro și macrovasculare ale diabetului pot contribui la ateroscleroza cerebrală și la patologiile cerebrovasculare care pot reduce pragul pentru neurodegenerare. Rezistența la insulină în diabet a fost legată de procesele legate de boala Alzheimer, inclusiv generarea de amiloid-β, hiperfosforilarea tau și afectarea eliminării amiloid-β.

Citește și: Peste jumătate din populația mondială nu consumă suficiente vitamine și minerale esențiale. Calciul, fierul și vitaminele sunt cele mai deficitare

Foto: Freepik

Exercițiile fizice ajută la reducerea diferenței de vârstă a creierului

Un studiu realizat de Abigail Dove a constatat că diferența dintre vârsta creierului și vârsta cronologică a crescut ușor în timp la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, aceste asocieri au fost reduse la participanții care s-au angajat într-o activitate fizică ridicată, nu au fumat și s-au abținut de la consumul excesiv de alcool.

Studiul a împărțit participanții în șase grupuri pe baza statusului glicemic și a stilului de viață și a constatat că diferența dintre vârsta creierului și vârsta cronologică a fost semnificativ mai mică în grupul diabet + stil de viață optim în comparație cu grupul diabet + stil de viață non-optimal.

Constatările sugerează că stilul de viață poate compensa influența dăunătoare a diabetului și oferă strategii aplicabile pentru îmbunătățirea sănătății creierului.

Cum să atenuați riscul de sănătate a creierului legat de diabet

Un studiu realizat de Scott Kaiser, geriatru certificat și director al departamentului de sănătate cognitivă geriatrică al Pacific Neuroscience Institute, a subliniat importanța unui stil de viață sănătos și a gestionării diabetului pentru sănătatea creierului și reducerea riscului de demență.

Diabetul, printre potențialele sale efecte negative, crește riscul și gravitatea demenței. Pentru a reduce acest risc, un stil de viață sănătos pentru creier, inclusiv activitatea fizică, evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool și a dietei, este crucial.

Având în vedere îmbătrânirea populației și creșterea riscului de demență, se preconizează că peste 150 de milioane de persoane vor avea demență până în 2050. Kaiser subliniază nevoia de strategii și abordări la scară largă pentru prevenirea demenței.

Deși studiul a arătat asocieri, cauzalitatea nu este încă 100% stabilită. Acesta consideră că sunt importante mai multe studii prospective care să dovedească impactul cauzal direct și căile de transmitere, dar intervențiile care valorifică aceste informații ar putea avea un impact semnificativ.

Studiul oferă obiective importante pentru intervențiile asupra stilului de viață în vederea promovării sănătății creierului atât la nivel individual, cât și la nivelul populației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel