Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii

boli cardiovasculare Foto: Freepik @lawanastudio
Persoanele cu afecțiuni metabolice și renale prezintă un risc cardiovascular crescut, semnalând necesitatea unor intervenții preventive mai timpurii și eficiente.

Vezi și: Legumele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De ce este importantă alimentația în gestionarea hipertensiunii

Un studiu prezentat la sesiunile științifice 2024 ale Asociației Americane a Inimii sugerează că persoanele cu boală renală cronică, diabet de tip 2 sau ambele se pot confrunta cu un risc crescut de boli cardiovasculare cu 8 până la 28 de ani mai devreme decât cei fără aceste afecțiuni.

Studiul a utilizat profiluri simulate ale pacienților pentru a determina modul în care factorii de risc asociați cu sindromul CRM (afecțiuni cardiovasculare, renale și metabolice) interacționează cu vârsta. Rezultatele pot informa strategiile de detectare și intervenție mai timpurie în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Atât boala renală cronică, cât și diabetul de tip 2 cresc acest risc și fac parte din cele patru elemente ale sindromului CRM.

Orientările actuale privind prevenirea bolilor cardiovasculare consideră că riscul este ridicat dacă există o șansă de 7,5% sau mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorul deceniu. Studiul a urmărit să înțeleagă impactul sindromului CRM asupra riscului de boli cardiovasculare.

Profilele de risc cardiovascular

Cercetătorii au dezvoltat profiluri de risc pentru bărbați și femei cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, cu și fără boală renală cronică și/sau diabet de tip 2. Aceștia au folosit calculatorul Predicting Risk of Cardiovascular Disease EVENTs (PREVENT) al Asociației Americane a Inimii pentru a estima vârsta la care fiecare profil ar atinge probabil un risc boli cardiovasculare ridicat.

Profilurile de risc au utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey din 2011 până în 2020. Boala renală cronică a fost clasificată printr-o rată de filtrare glomerulară estimată (eGFR) de 44,5, indicând stadiul 3 al bolii renale.

Diabetul de tip 2 a fost identificat printr-un răspuns „da” la întrebarea calculatorului PREVENT, „Orice istoric de diabet”. Asociația Americană a Inimii notează că aproape jumătate dintre toți adulțiau o formă de boală cardiovasculară, iar unul din trei are cel puțin trei factori de risc asociați cu sindromul CRM.

Recunoașterea mai timpurie a celor cu cel mai mare risc poate contribui la îmbunătățirea eforturilor de prevenire primară și la scăderea șanselor de deces precoce legat de boli cardiovasculare.

Foto: Freepik

Nivelurile limită și afecțiunile CRM pot crește riscul cardiovascular

Persoanele cu tensiune arterială, glucoză sau funcție renală la limită se pot confrunta cu riscuri ascunse pentru sănătate fără un diagnostic oficial, în special cele cu afecțiuni cardiovasculare, renale și metabolice (CRM), cum ar fi boala renală sau diabetul. Riscul cardiovascular ridicat poate apărea cu zeci de ani mai devreme pentru persoanele cu CRM, în special în cazul afecțiunilor combinate, comparativ cu cele fără CRM.

Asociația Americană a Inimii a lansat o inițiativă de patru ani pentru îmbunătățirea îngrijirii bolii cronice de rinichi, cu scopul de a dezvolta ghiduri de tratament mai clare, bazate pe dovezi.

Inițiativa promovează colaborarea între organizații și identifică lacunele în îngrijirea clinică, cu scopul de a reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral precoce.

Diabetul zaharat de tip 2 este un predictor semnificativ al evenimentelor aterosclerotice și cardiace precoce, în timp ce boala renală cronică, manifestată prin reducerea clearance-ului creatininei sau a albuminei în urină, amplifică inițierea și progresia aterosclerozei și a altor patologii cardiovasculare prin diverse căi, inclusiv prin creșterea inflamației sistemice.

Coexistența acestor afecțiuni crește radical riscul de infarct miocardic precoce și de accident vascular cerebral, determinând un apel la acțiune pentru identificarea persoanelor cu risc și începerea unui tratament mai agresiv mai devreme decât se consideră necesar în mod tradițional.

Citește și: Cele mai comune probleme de vedere. Vederea încețoșată și alte semnale de alarmă să mergi la oftalmolog

Afecțiuni precum diabetul cresc riscul cardiovascular

Un studiu realizat de Asociația Americană a Inimii a arătat că diabetul de tip 2 și boala renală cronică pot crește riscul de boli cardiovasculare. Diabetul de tip 2, care duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, deteriorează vasele de sânge, provocând ateroscleroză, care poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

Boala cronică de rinichi, care crește tensiunea arterială, ateroscleroza și inflamația, crește riscul de boli cardiovasculare.

Dr. Chen, cardiolog intervenționist certificat și director medical al Programului Cardiac Structural de la Memorial Care Saddleback Medical Center, consideră că inițiativa Asociației Americane a Inimii privind sindromul cardiovascular-renal-metabolic este un cadru important pentru abordarea acestor boli interconectate.

Luând în considerare aceste afecțiuni împreună, pot fi dezvoltate tratamente mai bune pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel