Legătura dintre DIABET și afecțiunile dentare. Riscurile care duc la PIERDEREA dinților

Legatura dintre diabet si afectiunile dentare - FOTO: Pexels @Pavel Danilyuk
Diabetul își lasă ”amprenta” asupra întregului corp și poate duce chiar și la boala paradontală. Cum e posibil și care e legătura dintre ele.

Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică evolutivă, care își poate pune amprenta asupra întregului organism, printre care și complicații la nivelul cavității bucale. Aceasta din urmă reprezintă ”poarta de intrare” a bacteriilor care pot duce la miocardită sau endocardită. 

Glicemia crescută, hiperglicemia, poate afecta în timp vasele de sânge, ducând printre altele la apariția aterosclerozei, care influențează fluxul sangvin. 

Hiperglicemia poate duce la pierderea dinților 

Glicemia crescută favorizează apariția plăcilor bacteriene. Dacă placa nu este îndepărtată, prin periaj și prin folosirea aței dentare, se va transforma în tartru, iar cu cât placa și tartru vor rămâne mai mult pe dinți, cu atât mai iritată va deveni gingia. Astfel, se va ajunge la gingivita, inflamația gingiilor, și paradontoxă. Aceasta din urmă poate duce la pierderea dinților. Tot o glicemie ridicată poate favoriza apariția candidozei bucale, ceea ce poate duce la carii dentare, infecții și ulcerații.

Alte complicații ale glicemiei crescute  

Gura uscată. Diabetul necontrolat poate scădea fluxul de salivă, iar gura uscată poate duce la durere, ulcere, infecții și carii dentare. 

Vindecarea lentă a țesuturilor bucale. Persoanele cu diabet necontrolat nu se vindecă rapid după o intervenție chirurgicală orală sau alte proceduri stomatologice, deoarece fluxul de sânge către locul tratat poate să fie deteriorat. 

Afte. Persoanele cu diabet zaharat, care iau frecvent antibiotice, sunt predispuse la dezvoltarea unei infecții fungice a gurii și a limbii. Ciuperca se dezvoltă pe baza nivelurilor ridicate de glucoză din saliva acestor pacienți. De asemenea, purtarea protezelor dentare poate duce și ea la infecții fungice.

Mai mult decât atât, fumătorii cu diabet zaharat prezintă un risc de până la 20 de ori mai mare de a dezvolta afte și boala paradontală. De altfel, fumatul afectează și fluxul sangvin de la nivelul gingiilor, ceea ce ar putea afecta vindecarea rănilor cavității bucale. 

Hipoglicemia, pericol real

Hipoglicemia apare în urma scăderii nivelului de glucoză din sânge. Glucoza este compusul care oferă energie organismului, iar valoare sa în sânge este între 70 și 100 mg/dL în mod normal. După masă, valoarea glicemiei este mai crescută. Orice scădere sub limita inferioară va determina hipoglicemie.

Hipoglicemia poate apărea în urma efortului fizic intens, dietelor stricte, consumului excesiv de alcool, anumitor boli ale organelor interne (boli cardiovasculare, boli renale, boli hepatice, boli ale pancreasului) sau secundar afecțiunilor endocrine. De asemenea, înfometarea sau consumul scăzut de carbohidrați poate cauza hipoglicemie. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Aparatul dentar, moft sau necesitate? NU există vârsta ideală pentru acest TRATAMENT 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel