Care este, de fapt, diferența dintre...
Oamenii de știință au descoperit un mecanism care ar putea inversa diabetul de tip 2, redând celulelor pancreatice capacitatea de a produce insulină. Prin blocarea unui răspuns de stres celular, cercetătorii au reușit să restabilească funcția pancreatică la șoareci, deschizând calea către noi terapii revoluționare pentru milioane de pacienți.
Mitocondriile sunt esențiale pentru generarea energiei necesare funcționării celulelor. Defectele mitocondriale au fost asociate cu dezvoltarea unor afecțiuni grave, inclusiv diabetul de tip 2. În cazul acestei boli, pacienții fie nu produc suficientă insulină, fie organismul lor nu utilizează eficient insulina secretată de pancreas.
Studiile anterioare au arătat că celulele β pancreatice din organismul diabeticilor prezintă mitocondrii anormale și nu generează suficientă energie. Totuși, mecanismele care conduc la această disfuncție au rămas până acum neclare.
Vezi și: Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Diabetul - FOTO: Freepik@ramann
Un studiu publicat în revista Science de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a identificat o reacție biologică declanșată de mitocondriile disfuncționale, care afectează maturarea și funcționarea celulelor β pancreatice.
"Am dorit să identificăm căile celulare esențiale pentru menținerea funcției mitocondriale corecte", a declarat Emily M. Walker, Ph.D, cercetător principal și autor principal al studiului.
Pentru a înțelege acest mecanism, echipa a deteriorat trei componente esențiale ale mitocondriilor: ADN-ul mitocondrial, un mecanism de eliminare a mitocondriilor defecte și un proces care menține un număr sănătos de mitocondrii în celule.
"În toate cele trei cazuri, am observat activarea aceleiași reacții de stres, care a determinat celulele β să devină imature, să nu mai producă suficientă insulină și, practic, să își piardă funcția specifică", a explicat Walker.
Descoperirea a fost confirmată și în cazul celulelor insulare pancreatice umane.
Vezi și: De ce unii oameni își amintesc visele, iar alții nu? Ce se întâmplă, de fapt, în creier
Rezultatele au determinat echipa să investigheze și alte tipuri de celule afectate în diabet.
"Diabetul este o boală complexă, care afectează întregul organism—pacienții iau în greutate, ficatul lor produce prea mult zahăr, iar mușchii sunt impactați. De aceea, am decis să extindem cercetarea la alte țesuturi", a explicat Scott A. Soleimanpour, M.D., director al Centrului de Cercetare a Diabetului din Michigan și autor principal al studiului.
Testele efectuate pe celule hepatice și celule de stocare a grăsimii au arătat că aceeași reacție de stres a fost activată, împiedicând celulele să se maturizeze și să funcționeze normal.
"Deși nu am testat toate tipurile celulare, credem că rezultatele noastre sunt relevante pentru toate țesuturile afectate de diabet", a adăugat Soleimanpour.
Vezi și: Manichiura soap nails, tendința care domină în 2025. Îți va face mâinile să strălucească
Un aspect important al studiului este că deteriorarea mitocondrială nu a condus la moartea celulelor. Această observație a ridicat întrebarea: dacă mitocondriile ar putea fi reparate, ar reveni celulele la funcționarea normală?
Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat un medicament numit ISRIB, care blochează reacția de stres celular. După patru săptămâni de tratament, celulele β și-au recăpătat capacitatea de a regla nivelul glicemiei la șoareci.
"Pierderea celulelor β este calea cea mai directă către diabetul de tip 2. Studiul nostru oferă o explicație asupra acestui fenomen și indică o posibilă modalitate de intervenție pentru a corecta cauza principală a bolii", a concluzionat Soleimanpour.
În continuare, echipa de cercetători analizează în detaliu căile celulare implicate și își propune să reproducă rezultatele obținute și în probe prelevate de la pacienți diabetici.
Studiul arată că celulele care produc insulină nu dispar complet în diabetul de tip 2, ci doar își pierd funcția. Prin oprirea unui semnal de stres din organism, acestea pot fi "reactivate", oferind speranța unor tratamente care să vindece boala, nu doar să o țină sub control.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Care este, de fapt, diferența dintre...
Acestea sunt cele mai importante...
Care este capacitatea de stocare a...
Vitamina care luptă împotriva cancerului. Scade riscul de deces...
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le...
Menajerele țin secret acest truc....
Această plantă este un simbol al prosperității, dar unele greșeli...
În lumea agitată în care trăim,...