Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic

diabetul - FOTO: Freepik@evgeniiafreeman
Persoanele diagnosticate cu diabet se confruntă cu complicații devastatoare. Acești pacienți nu doar că se luptă cu complicații severe, dar se expun și unei mortalități premature alarmante.

Vezi și: Vânătăi și vase de sânge sparte pe piele. Ce se întâmplă în corpul tău. Semnul dat de aceste vânătăi

Un studiu recent evidențiază implicațiile grave asupra sănătății pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 (T2D) înainte de vârsta de 40 de ani, sugerând o nevoie sporită de abordări medicale specializate. Persoanele diagnosticate mai devreme cu T2D se confruntă cu riscuri crescute de complicații, rate mai mari de mortalitate și un control glicemic mai slab în comparație cu cele diagnosticate mai târziu.

Studiul, bazat pe datele colectate de Studiul Prospectiv asupra Diabetului din Marea Britanie (UKPDS) din 1977 până în 2007, oferă o perspectivă asupra evoluției pe termen lung a sănătății pacienților tineri cu T2D.

Metodologia studiului

Studiul a analizat rezultatele de sănătate a 4.550 de persoane cu vârste între 25 și 65 de ani, care au fost diagnosticate recent cu T2D și nu prezentau anticorpi specifici diabetului, urmărindu-i pe o perioadă de până la 30 de ani (cu un follow-up median de 17,5 ani).

Dintre aceștia, 9,4% au fost diagnosticați înainte de vârsta de 40 de ani, cu o vârstă medie de 35,1 ani, în timp ce majoritatea (90,6%) au fost diagnosticați la vârsta de 40 de ani sau mai mult, cu o vârstă medie de 53,8 ani.

Cercetătorii au monitorizat punctele finale critice legate de diabet, inclusiv decese, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală vasculară periferică, boală microvasculară și evenimente cardiovasculare adverse majore, arată studiul publicat în The Lancet.

Vezi și: Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului

Diabetul - FOTO: Freepik@amon_photography

Complicații

Rezultatele studiului arată că 47,1% dintre persoanele din grupul cu debut timpuriu al T2D au prezentat complicații legate de diabet, comparativ cu 73,2% dintre cei diagnosticați mai târziu. Totuși, pacienții mai tineri au avut rate mai mari de complicații microvasculare, de 18,0 față de 11,7 la 1.000 de persoane-an, chiar și după ajustări.

Incidența pe 5 ani a tuturor rezultatelor clinice a fost notabil mai mare în rândul celor diagnosticați mai tineri, indicând că o vârstă mai mică la diagnostic corelează cu o creștere mai accentuată a riscului de complicații în timp.

Ratele de mortalitate

Deși pacienții cu debut mai târziu al T2D au prezentat o rată brută a mortalității mai mare, cei diagnosticați mai tineri cu T2D au avut un raport standardizat de mortalitate de 3,72 (95% CI, 2,98-4,64), semnificativ mai ridicat față de 1,54 (1,47-1,61) în grupul de vârstă mai mare.

Aceasta sugerează că, în comparație cu populația generală, persoanele mai tinere cu T2D se confruntă cu un risc crescut de deces din cauze legate de diabet. Parametrii cheie, precum nivelurile de HbA1c, glucoza plasmatică a jeun, indicele de masă corporală și rezistența la insulină, au fost constant mai mari în grupul cu debut timpuriu pe parcursul celor 20 de ani de urmărire.

Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei

Declanșarea funcției β-celulare și progresia bolii

Studiul a remarcat un declin semnificativ al funcției celulelor β după zece ani de la diagnostic la cei diagnosticați mai tineri, sugerând o progresie mai rapidă a bolii în acest grup. Scăderea funcției β-celulare (Ptrend < .001) poate agrava problemele de control glicemic și accelera apariția complicațiilor.

Implicații clinice

Autorii studiului subliniază că aceste descoperiri evidențiază necesitatea ca sistemele de sănătate să adopte abordări mai proactive și specializate pentru gestionarea pacienților cu debut timpuriu al T2D.

"Riscul crescut de complicații, mortalitatea excesivă și controlul glicemic mai slab în cazul diabetului de tip 2 cu debut la vârste mai mici susțin necesitatea dezvoltării unor servicii care să identifice și să gestioneze în mod proactiv aceste persoane de-a lungul vieții lor", au scris autorii, potrivit Medscape.

Aceștia cer desfășurarea de studii clinice axate pe T2D cu debut timpuriu, pentru a colecta datele necesare pentru o abordare farmacologică și terapeutică personalizată, acoperind golurile actuale în strategiile de tratament și prevenire pentru acest grup cu risc crescut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel