Diabetul, cifre record în întreaga lume: care sunt factorii de risc

Pacienții pot fi monitorizati Foto: pixabay.com
Diabetul a devenit a șaptea cauză de deces în lume, după ce din anii 80 numărul celor afectați a crescut necontenit. Printre cauzele care duc la această afecțiune sunt excesul de greutate și lipsa activității fizice.

Diabetul a ajuns a șaptea cauză de deces în lume, iar numărul celor care fac boala a crescut mereu din 1980. Aproape 9% din populația adultă a lumii suferă de diabet la ora actuală. Printre principalele cauze sunt excesul de greutate, lipsa activităţilor fizice şi creşterea demografică. Numărul total al celor ce suferă de diabet a ajuns la 420 de milioane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Diabetul a devenit o mare problemă de sănătate publică. Din 1980, numărul persoanelor cu diabet nu a încetat să crească", a declarat Gojka Roglic, responsabil al programului OMS pentru controlul diabetului, la conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, citată de agerpres.ro.

Roglic a subliniat că, deşi majoritatea persoanelor cu diabet sunt adulţi, problema obezităţii şi a alimentaţiei necorespunzătoare face ca această boală să apară la categorii de vârstă tot mai tinere. Diabetul a devenit cea de-a 7-a cauză de deces în lume, potrivit OMS, care subliniază o creştere mai accelerată în ţările cu venituri medii şi mici, unde prevalenţa acestei boli este mai mare decât în ţările bogate.

Cele mai multe cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care poate fi în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă. Printre semnalele de alarmă care pot indica diabetul se numără senzaţia frecventă de sete, vederea înceţoşată, vindecarea cu dificultate a rănilor, urinarea frecventă şi abundentă, starea permanentă de oboseală şi chiar extenuare.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei - alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc. - din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 şi până acum. De aceea, combaterea afecţiunii este una din priorităţile de pe agenda instituţiilor internaţionale, ţinta fiind ca, până în anul 2025, să se stopeze creşterea numărului cazurilor de diabet şi obezitate din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel