Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Se știe că parodontita severă este asociată cu un risc mai mare de infarct miocardic și că reduce toleranța la glucoză, iar diabetul zaharat este mai frecvent la persoanele care au suferit un infarct (atac de cord). Cercetătorii cercetătorii de la Institutul Karolinska, din spatele acestor descoperiri, au vrut să afle și dacă tulburările de glucoză nedetectate (disglicemie) - adică o capacitate redusă de a metaboliza zahărul - sunt legate de ambele condiții: infarct miocardic și parodontită. Rezultatele sunt publicate în revista Diabetes Care.
Studiul a fost o colaborare între cardiologii și stomatologii de la Karolinska Institutet și s-a bazat pe datele dintr-un studiu anterior numit PAROKRANK. Acesta a inclus 805 pacienți cu infarct miocardic din 17 clinici suedeze de cardiologie și 805 controale, care au corespuns vârstei, sexului și codului poștal. Statutul parodontitic al pacienților a fost evaluat cu raze X, iar starea disglicemică cu teste de glucoză.
Participanții cu diagnostic de diabet au fost excluși din studiu, ceea ce a redus cohorta la 712 pacienți și 731 controale cu date atât despre statusul de parodontită, cât și despre tulburarea de glucoză, acesta din urmă fiind împărțită în trei categorii: toleranță normală, toleranță scăzută la glucoză și diabet nou detectat. Comparațiile au fost făcute după ajustarea datelor pentru vârstă, sex, obiceiuri de fumat, educație și stare civilă.
Studiul arată că tulburările de glucoză nedetectate anterior, care includ diabetul zaharat și afectarea toleranței la glucoză, au fost legate de infarctul miocardic. A fost de aproximativ două ori mai frecvent ca pacienții cu infarct miocardic să aibă disglicemie nedetectată, confirmând rezultatele anterioare ale grupului de cercetători. De asemenea, s-a constatat că diabetul nedetectat este legat de parodontita severă.
„Descoperirile noastre indică faptul că disglicemia este un factor cheie de risc atât în parodontita severă și infarct miocardic, și că acea combinație între parodontită severă și diabet zaharat nedetectat crește riscul de infarct miocardic", spune Anna Norhammar, autorul principal al studiului, cardiolog și profesor asociat la Departamentul de Medicină al Institutului Karolinska din Solna.
Potrivit cercetătorilor, concluziile studiului ar trebui să-i facă pe specialiștii în diabet să ia în considerare sănătatea dentară a pacienților lor și necesitatea unei colaborări mai strânse cu stomatologii.
„Studiul PAROKRANK este un bun exemplu de astfel de colaborare", spune autorul principal al studiului, Lars Rydén, profesor la Departamentul de Medicină al Institutului Karolinska din Solna și președinte al studiului inițiat academic PAROKRANK.
„Studiul nostru arată că tulburări nedetectate de glucoză sunt comune în două boli majore - infarct miocardic și parodontită", subliniază dr. Norhammar. „Mulți oameni vizitează dentistul în mod regulat și poate merită să luați în considerare testele de rutină ale zahărului din sânge la pacienții cu parodontită severă pentru a descoperi acești pacienți".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...