Dezvăluiri în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian. Specialist: „Oxigenul hiperbar nu se folosește la pacienții cu afectare pulmonară post-COVID”

Oxigenterapia hiperbară. Foto: DC Medical
Analizând tratamentul pe care l-a făcut regretatul cântăreț Petrică Mîțu Stoian, Dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist în medicină hiperbară de origine română care lucrează în Marea Britanie, spune că oxigenul hiperbar nu e recomandat nicăieri pacienților care au sechele pulmonare după COVID ci doar celor care nu au probleme la plămâni! În plus, dacă această terapie nu este făcută corect, ea poate fi toxică.

Cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian s-a stins sâmbătă din viață, după ce făcuse o terapie în camera hiperbară sperând că ea îi va rezolva sechelele pulmonare lăsate de infecția cu coronavirus. 

Dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist inclus în top 10 medici din lume cu o experiență de peste 20 de ani în medicină hiperbară, medicina de urgență și medicină de familie, a precizat că terapia hiperbară nu este recomandată pacienților cu sechele pulmonare ca terapie post-COVID. 

„Nu există nicio linie ghid de la comunitatea de la comunitatea europeană sau din SUA, care folosește medicina hiperbară pentru pacienții post-COVID. Nu există absolut așa ceva”, a spus reputatul medic de origine română din Marea Britanie, la Antena3. 

Întrebată apoi ce ar răspunde dacă cineva ar solicita o asemenea terapie post-COVID, dr Mihaela Cristina Ignătescu a răspuns:

„I-aș spune că, camera hiperbară nu se folosește pentru recuperarea pulmonară pentru că așa cum știm toți, oxigenul poate face rău plămânilor. Nu există nicio indicație de patologie pulmonară care se tratează cu cantități ridicate de oxigen”, a explicat specialistul.

Întrebată care sunt consecințele dacă un pacient trecut prin COVID și a rămas cu plămânii afectați, face o asemenea terapie dr Mihaela Cristina Ignătescu a spus că teoretic, decesul poate avea loc și depinde mult de felul în care s-a efectuat terapia.

„Problema cu oxigenul hiperbar este cantitatea crescută de oxigen care poate deveni toxică. Toți anesteziștii, toți intensiviștii știu că oxigenul poate fi toxic. A doua problemă este presiunea care poate să dăuneze plămânilor. Acestea pot teoretic să conducă și la deces.

Au fost tratați pacienți COVID, nu post-COVID în camera hiperbară. Au fost tratați și în America, în Suedia și în Franța, dar au fost cazuri extreme. Important este ca beneficiul să depășească riscul. Erau pacienți foarte bolnavi care nu aveau altă șansă, dar nu aveau plămânii afectați de COVID”, a mai spus dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist medicina hiperbară în Marea Britanie, la Sinteza Zilei la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel