Dezechilibrul bacteriilor intestinale - efect - răspândirea cancerului

Dezechilibrul bacteriilor intestinale poate favoriza răspândirea cancerului de sân. Specialiștii au explicat cum pot pătrunde celulele canceroase în sânge și se extind în restul corpului, atunci când intestinul este inflamat.

O nouă cercetare făcută pe șoareci arată că perturbarea microbiotei intestinale poate duce la cancerul de sân mai agresiv.

Deși perspectivele persoanelor cu cancer mamar s-au îmbunătățit evident în ultimii ani, predicția și prevenirea răspândirii cancerului în alte părți ale corpului (metastază) continuă să fie o provocare majoră în comunitatea medicală.

Estimările recente plasează numărul femeilor care trăiesc cu cancer de sân metastatic în Statele Unite la 154.794.

Aproximativ 5-9% din cazurile noi de cancer mamar sunt deja în metastaze la momentul diagnosticului, potrivit unor estimări, arată medicalnewstoday.com.

Există mai mulți factori care influențează probabilitatea răspândirii cancerului de sân. Unul dintre ele este statutul de receptor hormonal.

De exemplu, cancerul de sân în care sunt prezenți receptorii hormonali, care reprezintă majoritatea cazurilor de cancer mamar, este condus de hormonii estrogen sau progesteron și de obicei răspunde bine la tratament. Lipsa receptorilor hormonali, pe de altă parte, tinde să răspândească  mai repede cancerul.

Un alt factor care poate influența răspândirea cancerului mamar este "un nivel ridicat de celule imune numite macrofage, prezente în țesut", explică Melanie Rutkowski, de la Department of Microbiology, Immunology and Cancer Biology at the University of Virginia in Charlottesville.

„Au fost, de asemenea, studii care au demonstrat că cantități crescute ale proteinei strucuturale colagen în țesut și tumoră, de asemenea, duce la creșterea metastazelor cancerului de sân”, continua Rutkowski.

Bacteriile intestinale, rol important în metastază

Ea și colegii ei au efectuat recent un studiu pe șoareci, care a relevat un alt factor cu un rol crucial în metastaza cancerului de sân: bacteriile intestinale. Rutkowski și echipa ei au întrerupt bacteria intestinală naturală a șoarecilor cu cancer de sân, folosind antibiotice puternice. Cercetătorii au publicat acum constatările lor în revista Cancer Research. Distrugerea bacteriilor intestinale provoacă inflamații.

Cercetătorii au folosit un model de hormon receptor-pozitiv cancerul mamar la șoareci. Ei au modificat echilibrul bacteriilor intestinale ale rozătoarelor, administrându-le antibiotice puternice și efectuând un transplant microbian fecal de conținut de fecal dibiotic sau macrobiotic dezechilibrat.

„Atunci când am întrerupt echilibrul microbiotei la șoareci prin tratarea lor cu antibiotice, a dus la inflamație sistemică și în țesutul mamar”, a raportat Rutkowski.

În acest mediu inflamat, celulele tumorale au fost mult mai capabile să se împrăștie din țesut în sânge și în plămâni, ceea ce reprezintă un loc important pentru cancerul de sân cu receptori hormonali pozitivi pentru metastaze", explică ea.

Aceste constatări sugerează că un microbiom nesănătos, precum și schimbările care apar în țesut legat de microbiomul nesănătos, pot fi predictori timpurii pentru cancer mamar invaziv sau metastatic, continua Rutkowski.

„În cele din urmă, pe baza acestor constatări, am specula că un microbiom nesănătos contribuie la creșterea invaziei și o incidență mai mare a metastazei bolii”, mai spune Melanie Rutkowski.

Ea avertizează, cu toate acestea, că rezultatele nu înseamnă că antibioticele sunt periculoase pentru persoanele cu cancer de sân prin orice mijloace. De asemenea, ea avertizează asupra pericolelor generalizării acestor rezultate de la șoareci la oameni.

Cu toate acestea, cercetătorii recomandă menținerea unui microbiom sănătos, prin adoptarea unei „diete sănătoase, bogate în fibre, împreună cu exerciții fizice, somn adecvat- toate acele lucruri care contribuie la o stare generală de sănătate generală".

Daca faceti toate aceste lucruri, teoretic, ar trebui sa aveti un microbiom sanatos. Si, credem noi, este foarte mult asociat cu un rezultat favorabil pe termen lung pentru cancerul de san ", a adaugat Rutkowski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel