Cercetătorii au realizat o...
Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care afectează în primul rând scalpul, cauzând pete solzoase, piele inflamată și mătreață încăpățânată. Afectează zonele uleioase precum fața, nasul, sprâncenele, urechile, pleoapele și pieptul. Nu este contagioasă și nu provoacă pierderea permanentă a părului.
Poate dispărea fără tratament sau poate necesita utilizarea pe termen lung a șamponului medicamentos sau a altor produse pentru a elimina simptomele și a preveni exacerbările. Este cunoscută și sub numele de mătreață, eczemă seboreică și psoriazis seboreic la sugari.
Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii caracterizată prin pete de grăsime acoperite de scuame sau cruste albe sau galbene pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe scalp, față, nas, sprâncene, urechi, pleoape, piept, axile, zona inghinală sau sub sâni. Poate provoca, de asemenea, erupții în formă de inel, un tip numit dermatită seboreică petaloidă, și mâncărimi. Aceste simptome se agravează de obicei la stres, oboseală sau schimbări de sezon.
Dermatita seboreică afectează 11% din populație, fiind mai frecventă la copiii sub trei luni și la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Este mai frecventă la bărbați și la cei născuți cu pielea grasă în mod natural. Un istoric familial de psoriazis crește, de asemenea, vulnerabilitatea. Traiul în regiuni uscate și reci poate agrava afecțiunea.
Problemele de sănătate, cum ar fi imunosupresiile, beneficiarii de transplant de organe, limfomul Hodgkin la adulți, HIV, tulburările psihiatrice, bolile neurologice și tulburările congenitale, alături de medicamentele psihotrope cresc riscul de a avea dermatită seboreică.
Foto: Freepik @natali_ploskaya
Psoriazisul și dermatita seboreică sunt două afecțiuni ale pielii care pot semăna între ele. Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii care afectează între 2% și 4% din populație, cu scuame mai groase și margini bine definite. Este mai frecvent pe scalp și pe spate, cu scuame de culoare argintie.
Sebopsoriazisul, în cazul în care dermatita seboreică și psoriazisul se suprapun, determină simptome ale ambelor, inclusiv scuame albe și argintii, mâncărimi pe scalp sau pe spate. Este important să consulți un medic dacă ești îngrijorat dacă ai psoriazis sau dermatită seboreică.
Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată simplă, care poate fi diagnosticată cu ușurință datorită aspectului și localizării sale. Nu sunt necesare teste, iar dacă tratamentul eșuează se poate efectua o biopsie a pielii. Atât dermatita seboreică, cât și acneea pot apărea simultan și sunt afectate de uleiurile pielii.
Pacienții cu acnee sunt mai predispuși să aibă mătreață. Cu toate acestea, dermatita seboreică nu provoacă căderea părului.
Dermatita seboreică este o afecțiune frecventă la adolescenți și adulți, care afectează scalpul, fața și corpul. Tratamentul are ca scop reducerea semnelor vizibile ale afecțiunii, cum ar fi mâncărimea și roșeața. Pentru tratarea afecțiunii se folosesc produse fără prescripție medicală și cu prescripție medicală, fiind adesea necesară o întreținere continuă, potrivit NIH.
Tratamentul scalpului include șampoane ușoare pentru copii pentru mătreața scalpului, șampoane antifungice pentru controlul pe termen lung și șampoane pentru cazuri moderate până la severe. Pentru cazurile ușoare, șampoanele antimătreață fără prescripție medicală care conțin seleniu, piritionă de zinc sau gudron de cărbune pot fi folosite de două ori pe săptămână sau conform indicațiilor de pe eticheta produsului. Pentru un control pe termen lung, pot fi prescrise șampoane antifungice.
Inhibitorii de calcineurină se aplică de două ori pe zi. Dacă sunt diagnosticate cazuri severe, se pot prescrie agenți antifungici pe cale orală sau fototerapie.
Adresează-te medicului cu privire la efectele secundare ale acestor medicamente și urmează instrucțiunile acestuia. Lucrând îndeaproape cu medicul dermatolog, veți selecta produsele și veți dezvolta un plan de tratament care va fi cel mai util pentru cazul tău unic de dermatită seboreică.
În concluzie, dermatita seboreică reprezintă o problemă cutanată frecventă, afectând o proporție semnificativă din populație, în special adolescenți și adulți. Cu toate că această afecțiune poate fi deranjantă și poate provoca disconfort, există numeroase opțiuni de tratament eficiente disponibile.
Este esențial să se colaboreze cu un specialist în dermatologie pentru a identifica cel mai adecvat și eficient plan terapeutic pentru fiecare individ în parte.
Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament, persoanele afectate pot gestiona eficient simptomele și pot menține controlul asupra afecțiunii, îmbunătățind calitatea vieții și confortul zilnic. În plus, educația continuă și îngrijirea adecvată a pielii pot contribui la prevenirea recurenței și la menținerea unei pielii sănătoase și echilibrate pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...