Dermatita atopică, mai vizibilă când este frig. Cele două condimente care o tratează: Au un puternic efect antiinflamator

dermatita atopica. FOTO: Freepik @kwangmoop
Dermatita atopică este mai vizibilă în sezonul rece. Cum putem preveni apariția afecțiunilor la nivelul pielii.

Dermatita, afecțiune a pielii, este influențată și de temperatura de afară, astfel că o dată cu frigul aceasta este cu mult mai vizibilă, provocând și un disconfort pacienților afectați de această boală de piele.

Dr. Cristina Safta, medic dermatolog, afirmă că numărul pacienților care apelează la serviciile medicale în această perioadă este mai crescut, tocmai din cauza acestei vizibilități.

”Odată ce venirea vremii un pic mai reci, foarte frecvent găsim la cabinet pacienți care suferă de  pacienţi care suferă de dermatită atopică. Preponderent aceștia sunt copii.

Când vine vorba de adulți, ei mai frecvent observă că au pusee de rozacee, li se înroșește foarte tare fața, când trec de la frig la cald, interior la exterior, și de dermatită seboreică, la nivelul feței, al scalpului, și totodată, foarte important, dermatită iritativă la nivelul mâinilor, atât la copiii, cât și la adulți”, a declarat dr. Cristina Safta, medic dermatolog, la Antena 3.

Vezi și: 6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească în sezonul rece. Te feresc de răceală și întăresc sistemul imunitar

Dermatită atopică, simptome

Dermantita atopică se manifestă prin:

- piele uscată

- mâncărime, care poate să fie severă, în special noaptea

- pete roșiatice, la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, încheieturilor, pe piept, pleaope, dar și în interiorul pliului de la genunchi sau cot

- bubițe care pot lăsa urme de lichid au cruste care pot fi îndepărtate atunci când pacientul de scarpină

- piele scuamoasă, îngroșată sau crăpată

- piele sensibilă.

”În general dermatita se manifestă printr-o zonă de piele roșie. De cele mai multe ori este și uscată, câteodată are și crăpături la nivelul ei, și noi la început o vom simți ca o mâncărime, apoi usturime și, în stadiile mai avansate, durere”, a explicat dermatologul.

Vezi și: Eczema dishidrotică: simptome și tratament. Stresul, unul dintre factorii de risc

 Dermatita atopică, tratament

”Când dermatita este simptomatică, când începe să deranjeze, este bine să ne prezentăm la doctor. pentru că ceea ce facem noi acasă, avem grijă cu ce ne spălăm, și cremele hidratante, nu vor fi suficiente. Va trebui și un tratament medicamentos, cel mai probabil”, mai spus medicul.

În ceea ce privește dermatita alergică de contact, care se poate declanșa după utilizarea unor substanțe chimice de curățenie sau chiar spălarea frecventă a mâinilor ori folosirea dezinfectanților, așa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei, de aceasta se poate scăpa prin eliminarea factorilor declanșatori.

Potrivit medicului, ”când vine vorba de alergii propriu-zise, cel mai frecvent alergen este dat de nichel. Acest nichel îl găsim în metalele preţioase, precum cerceii care nu sunt din aur sau argint, în cureaua de la ceas sau de la pantaloni”.

Vezi și: Pirozis, ce este, cauze și tratament. Cum te afectează vinul și cafeaua și de ce e bine să dormi pe două, trei perne: Efect de 80% în ameliorarea simptomelor

Dermatita, prevenție

De asemenea, susține medicul, pentru a ne proteja de apariția dermatitelor trebuie să urmăm câteva sfaturi simple, dar util. 

”Să nu facem băi sau dușuri fierbinți, să avem grijă să folosim în sezonul rece geluri de curățare uleioase, cremoase, să folosim oo loțiune hidratantă, ulterior, și nu în ultimul rând să avem grijă ce mâncăm.

Pielea este iubitoare de grăsimi sănătoase, să mâncă pește, pește gras, somon, avocado”, a spus dermatologul. De partea cealaltă, pe ”lista neagră” se află alimentele procesate, ”orice proces inflamator de la nivelul organismului pate să agraveze dermatitele. Dacă ne cunoaștem alergici la ceva este bine să evităm.

Totodată, lactate e bine să le evităm, mai ales pe cele nefermentate. E foarte bine să le consumăm pe cele bogate în probiotice, chefir, iaurt fermentat. Ce ne mai ajută în sezonul rece sunt condimentele de iarnă, cuișoarele sau scorțișoara. Au un puternic efect antiinflamator”, a mai spus dermatologul.

Dermatita, complicații

Potrivit medicului, cel mai frecvent dermatita atopică este asociată suprainfectării bacteriene.

”Pacienții care suferă de această boală autoimună au și un răspuns mai lent la infecțiile bacteriene și atunci pe zona de iritație, dacă apare suprainfectare, o să observăm că apar mici vezicule cu lichid.

Leziunea se extinde din ce în ce, devine foarte simptomatică, deranjează și câteodată este și umedă și atunci trebuie să ne prezentăm la dermatolog. Tratamentul cel mai probabil că va conține și un antibiotic”, a mai spus medicul.

Vezi și: Dermatita atopică și imunoterapia pentru alergeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel