Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Specialiştii de la Healthline au realizat o listă cu detalii importante privind modul în care ar trebui tratate persoanele care se lupra cu depresia.
Cum recunoşti o persoană cu depresie:
par triste
par mai pesimiste decât de obicei sau fără speranță de viitor
se simt vinovate sau lipsite de valoare
par mai puțin interesați să petreacă timp împreună sau să comunice cu apropiaţii
se supără ușor sau sunt neobișnuit de iritabili
au mai puțină energie şi se mişcă mai lent
au mai puțin interes pentru aspectul lor decât de obicei sau neglijează igiena de bază, cum ar fi dușul și spălarea dinților
au probleme cu somnul sau dorm mult mai mult decât de obicei
le pasă mai puțin de activitățile și interesele lor obișnuite
au probleme de concentrare sau în luarea deciziilor
mănâncă mai mult sau mai puțin decât de obicei
vorbesc despre moarte sau sinucidere
1. Ascultă
Spune-i prietenului tău depresiv că eşti acolo pentru el. Puteți începe conversația împărtășind preocupările dvs. și punând o întrebare specifică. De exemplu, ai putea spune: „Se pare că ai avut greutăți în ultima vreme. Ce este cu tine?" Rețineți că prietenul dvs. poate dori să vorbească despre ceea ce simte, dar este posibil să nu dorească sfaturi.
Folosiţi tehnici de ascultare activă:
Puneți întrebări pentru a obține mai multe informații în loc să presupuneți că înțelegeți ce înseamnă. Validați-le sentimentele. Ai putea să spui: „Asta sună cu adevărat dificil. Îmi pare rău să aud asta." Arată empatie și interes cu limbajul corpului tău. Prietenul tău ar putea să nu aibă chef să vorbească prima dată când întrebi, așa că te poate ajuta să le încerci de mai multe ori să îl faci să vorbască.
Puneți întrebări deschise, însă fără să fiți intruzivi și să vă exprimați îngrijorarea. Încercați să aveți conversații în persoană, ori de câte ori este posibil.
2. Ajută-i să găsească sprijin
Este posibil ca prietenul tău să nu fie conștient de faptul că se confruntă cu depresia sau este posibil să nu știe cum să apeleze la sprijin. Chiar dacă știu că terapia ar putea ajuta, poate fi descurajant să cauți un terapeut și să faci o programare. Dacă prietenul tău pare interesat de consiliere, oferă-te să îl ajuţi să găsească potențialii terapeuți.
3. Sprijină-i în continuarea terapiei
Într-o zi proastă, s-ar putea ca prietenul tău să nu aibă chef să părăsească casa. Depresia poate sfâșia energia și crește dorința de auto-izolare. Dacă spun ceva de genul: „Cred că voi anula programarea mea pentru terapie", încurajați-i să nu renunţe. Ai putea să spui: „Săptămâna trecută ai spus că sesiunea ta a fost cu adevărat productivă și te-ai simțit mult mai bine după aceea. Ce se întâmplă dacă și sesiunea de astăzi ajută? "
Același lucru este valabil și pentru medicamente. Dacă prietenul tău dorește să nu mai ia medicamente din cauza efectelor secundare neplăcute încurajează-l să vorbească cu psihiatrul lor despre trecerea la un alt antidepresiv sau eliminarea completă a medicamentelor. Oprirea bruscă a antidepresivelor fără supravegherea medicală poate avea consecințe grave.
4. Ai grijă de tine
Când îţi pasă de cineva care trăiește cu depresie, este tentant să laşi totul pentru a fi alături de ei și să îi sprijini. Nu este greșit să vrei să ajuţi un prieten, dar este important să ai grijă și de nevoile tale. Dacă îți pui toată energia în sprijinul prietenului tău, vei rămâne foarte puțin pentru tine. Și dacă te simți epuizat sau frustrat, nu vei fi de mare ajutor prietenului tău.
Stabilirea limitelor vă poate ajuta. De exemplu, v-ați putea anunța prietenul că sunteți disponibil să vorbiți după ce ajungeți acasă de la serviciu, dar nu înainte de acel moment.
Petrecerea unui timp îndelungat cu o persoană care are depresie poate afecta negativ. Cunoaște-ți limitele în jurul emoțiilor dificile și asigură-te că îți faci timp să te reîncarci. Dacă trebuie să-l anunți pe prietenul tău că nu vei mai fi disponibil pentru o perioadă, poți spune ceva de genul: „Nu pot vorbi până la ora X, putem vorbi după aceea? "
5. Învaţă despre depresie
Imaginați-vă că trebuie să educați fiecare persoană din viața dvs. despre o problemă de sănătate mentală sau fizică cu care vă confruntați - explicând-o din nou și din nou. Sună obositor, nu? Puteți vorbi cu prietenul dvs. despre simptomele lor specifice sau despre cum se simt, dar evitați să le cereți să vă povestească despre depresie în termeni generali. Citiți pe cont propriu despre simptomele, cauzele, criteriile de diagnostic și tratamentele acestei afecţiuni.
Oamenii se confruntă cu depresia diferit aşa că vă va fi de folos să vă familiarizați cu simptomele generale.
6. Oferiți-vă să îi ajutaţi cu sarcinile de zi cu zi
Odată cu depresia, sarcinile de zi cu zi pot deveni copleșitoare. Lucruri precum spălatul, cumpărăturile alimentare sau plata facturilor pot începe să se strângă, ceea ce devine dificil pentru o persoană aflată în depresie. Prietenul dvs. poate aprecia o mână de ajutor, deşi este posibil să nu poată spune în mod clar cu ce au nevoie de ajutor. Așadar, în loc să spui „Anunță-mă dacă pot face ceva", ia în considerare „Cu ce mai ai nevoie de ajutor astăzi?" Dacă observați că frigiderul lor este gol, spuneți „Pot să merg să îţi fac eu cumpărăturile dacă îmi dai o listă?" Sau „Să mergem să facem niște cumpărături și să gătim cina împreună".
7. Includeţi-i în planurile dvs
Persoanele care trăiesc cu depresie pot avea greutăţi să ajungă la prieteni și să-și facă planuri şi să le ducă la capăt. Dar anularea planurilor poate contribui la starea de vinovăție. Mai multe planuri anulate pot duce la mai puține invitații, ceea ce poate crește izolarea. Aceste sentimente pot agrava depresia. Vă puteți ajuta prietenul continuând să îi faceţi invitații la activități, chiar dacă știți că este puțin probabil să accepte. Spuneți-le că înțelegeți că este posibil să nu se țină planuri și că nu există nicio. Doar reamintește-i că ești fericit să îl vezi.
8. Ai răbdare
Starea de depresie se îmbunătățește de obicei odată cu tratamentul, dar poate fi un proces lent care implică unele încercări și erori. Este posibil să fie nevoit să încerce câteva abordări diferite de consiliere sau medicamente înainte de a găsi unul care să funcţioneze. Chiar și cu un tratament de succes nu înseamnă întotdeauna că depresia dispare complet. Prietenul dvs. poate continua să aibă simptome din când în când.
Între timp, vor avea probabil şi zile bune, și zile rele. Evitați să presupuneți că o zi bună înseamnă că s-au „vindecat" și să încercați să nu vă frustrați dacă un șir de zile rele face să pară că prietenul dvs. nu se va face bine niciodată. Depresia nu are o cronologie de recuperare clară.
9. Ține legătura cu ei
Chiar dacă nu puteți petrece foarte mult timp cu ei în mod regulat, verificaţi ce mai fac în mod regulat cu un mesaj text, un apel telefonic sau o vizită rapidă. Poate fi util chiar trimiterea unui mesaj text rapid care să spună „M-am gândit la tine și îmi pasă de tine". Persoanele care trăiesc cu depresie pot deveni mai retrase, astfel încât s-ar putea să descoperi că ai mai multă muncă de făcut pentru a menține prietenia. Dar a continua să fii o prezență pozitivă și de susținere în viața prietenului tău poate face toată diferența pentru ei, chiar dacă nu îți pot exprima acest lucru în acest moment.
10. Cunoașteți diferitele forme pe care le poate lua depresia
Depresia implică adesea tristețe sau o dispoziție proastă, dar are și alte simptome, mai puțin cunoscute.De exemplu, multe persoane nu își dau seama că depresia poate implica:
furie și iritabilitate
confuzie, probleme de memorie sau de concentrare
oboseală excesivă sau probleme de somn
simptome fizice, cum ar fi tulburări de stomac, dureri de cap frecvente sau dureri de spate și mușchi
Prietenul tău poate părea că are o dispoziție proastă sau că se simte epuizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...