La vârsta a doua, prevenția...
Constatările unui nou studiu sugerează ca tratamentul cu privire la pierderea auzului datorată vârstei, care este subdiagnosticat și netratat în rândul tuturor persoanelor în vârstă, ar putea fi o modalitate de a evita depresia la vârsta a III-a. Studiul a fost publicat online în jurnalul de specialitate JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
„Multe persoane de peste 70 de ani au cel puțin o ușoară pierdere a auzului, dar foarte puține cazuri sunt diagnosticate, mult mai puține sunt tratate" arată autorul principal dr. Justin S. Golub, profesor asistent de ORL-chirurgie a capului și gâtului la Universitatea Columbia Vagelos Colegiul Medicilor și Chirurgilor. „Pierderea auzului este ușor de diagnosticat și tratat, iar tratamentul poate fi chiar mai important dacă poate ajuta la ameliorarea sau prevenirea depresiei”.
Pierderea auzului legată de vârstă este a treia dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice la adulții în vârstă. Condiția este cunoscută pentru că crește riscul altor afecțiuni, cum ar fi tulburări cognitive și demență. Dar există câteva studii mari care încearcă să afle dacă pierderea auzului poate duce la depresie la vârstnici - în special la hispanicii, un grup în care depresia poate fi nediagnosticată din cauza barierelor culturale și a limbajului.
Cercetătorii au analizat date medicale de la 5.239 persoane cu vârsta de peste 50 de ani, care au fost înrolați în Studiul de Stănătate Comunitară al Hispanicilor („Hispanic Community Health Study/Study of Latinos "). Fiecare participant a făcut un test audiometric auditive - o modalitate obiectivă de a evalua pierderea auzului - și a fost testat pentru depresie.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu pierdere ușoară a auzului au fost de aproape două ori mai susceptibile de a avea simptome clinice semnificative de depresie decât cele cu auz normal. Persoanele cu pierdere severă a auzului au avut o probabilate de peste patru ori mai mare de a avea simptome de depresie.
Studiul a căutat o asociere la un moment dat, astfel încât nu poate dovedi că pierderea auzului cauzează direct apariția simptomelor depresive. „Acest lucru ar trebui demonstrat într-un studiu prospectiv, randomizat", arată Golub. „Dar este de înțeles cum pierderea auzului ar putea contribui la simptome depresive. Persoanele cu pierdere a auzului au probleme de comunicare și tind să devină mai izolate din punct de vedere social, iar izolarea socială poate duce la depresie”.
Cu toate că studiul s-a axat pe Hispanics, rezultatele ar putea fi aplicate pentru oricine are pierdere de auz legată de vârstă, potrivit cercetătorilor. „În general, persoanele mai în vârstă ar trebui să-și testeze auzul și să ia în considerare tratamentul, dacă acest lucru este justificat”, a conchis Golub, într-un material dat publicității de Centrul medical Irving de la Universitatea Columbia.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...