Deliciul de pe masa de Paște care are efecte psihoactive. Dr. Cristian Paparău: Nu ar trebui să ne mire. Se pozitivează la fel ca la un consumator de droguri de mare risc

macul - FOTO: Freepik@pvproductions
macul - FOTO: Freepik@pvproductions
macul - FOTO: Freepik@pvproductions
macul - FOTO: Freepik@pvproductions
  • macul - FOTO: Freepik@pvproductions
  • macul - FOTO: Freepik@pvproductions
Acest deliciu de pe masa de Paște și nu numai conține substanțe psihoactive. Mai mult decât atât, consumul acestuia poate duce la un rezultat drug-test pozitiv.

Acest preparat delicious nelipsit de pe mese cu ocazia marilor sărbători poate duce la un rezultat drug-test pozitiv. Conține substanțe psihoactive.

Consumul de produse ce conțin semințe de mac cunoaște o creștere semnificativă în România. Cozonacii, un element tradițional al mesei festive, pot conține în unele zone ale țării chiar și jumătate din greutatea lor în semințe de mac. Deși acest ingredient conferă un gust distinct și o textură plăcută, există o preocupare crescută în ceea ce privește potențialul său impact asupra rezultatelor testelor de droguri.

Vezi și: Primele semne ale demenței. Laura Roxana Goga: Ignorarea lor duce la o deteriorare rapidă. Este crucial să fim atenți

Macul, asociat cu drug-test pozitiv

Dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce semințele de mac, în cantități semnificative, pot genera rezultate pozitive în testele de droguri.

"Semințele de mac consumate într-o cantitatea semificativă pot pozitiva un drug test pentru opiacee. Din semințele de mac se extrage opiul, un precursor sub forma unui latex care suferă multipe prelucrări. Morfina reprezintă unul dintre produșii extrași din acest latex, cunoscut pentru proprietățile sale antialgice, antitusive, dar și pentru efectele sale psihoactive.

Este binecunoscut faptul că în perioada sărbătorilor pascale consumul de produse care conțin semințe de mac crește mult. Sunt regiuni în România unde cozonacii conțin cam jumătate din greutate lor semințe de mac", a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Chiar dacă consumul de semințe de mac este în general considerat sigur în cantități moderate, consumul excesiv poate duce la acumularea unor cantități semnificative de substanțe care pot fi detectate în testele de droguri.

Vezi și: Cum ne putem întări sistemul imunitar. Tratamentul care ne scapă de infecții. Dr. Adrian Marinescu: Asta se vede

Cozonac cu mac - FOTO: Freepik@kriserdmann

Macul, folosit pentru somn

În unele regiuni ale țării, există încă obiceiuri vechi în care ceaiul din semințe de mac era administrat copiilor pentru a le induce un somn liniștit, datorită proprietăților psihoactive ale plantei. Cu toate acestea, este important de menționat că acest obicei nu mai este practicat frecvent în prezent.

"Pe vremuri, în România, copiii care nu aveau un somn liniștit primeau ceai din semințe de mac, pentru proprietățile psihactive ale acestor plante. Acest obicei din fericire nu se mai practică frecvent.

Dacă ne gândim că sunt oameni care pot mânca într-un interval desctul de scurt câteva zeci – sute de grame de semințe de mac, nu ar trebui să ne mire eventualele drugteste pozitive. Drugtest-ul se pozitivează la fel ca la un consumator de droguri de mare risc - Heroină, Metadonă, Fentanyl, Oxicodonă", a mai explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel