Degradarea creierului, semnale de alarmă pentru Alzheimer: Începe cu decenii înainte de a apărea orice simptome

degradarea creierului - FOTO: Freepik
Degradarea creierului este indicată de mai multe simptome. Unele sunt total neluate în seamă, fiind puse pe seama oboselii sau a rutinei zilnice.

Degradarea creierului, semnale de alarmă. Medicii indică opt simptome ale bolii Alzheimer care apar devreme, dar sunt mereu ignorate. Un psihiatru a emis un avertisment cu privire la opt factori de risc care pot duce la diagnosticul de Alzheimer într-un stadiu incipient. Psihiatrul Daniel G Amen a folosit platforma TikTok pentru a avertiza cu privire la mai multe semne care ar putea indica boala Alzheimer.

”Astăzi, vreau să vorbesc despre opt semne de avertizare că creierul dumneavoastră întâmpină probleme. Boala Alzheimer începe, de fapt, în creier cu decenii înainte de a apărea orice simptome. Primul semn de avertizare se referă la memoria care se deteriorează și este mai proastă decât era acum 10 ani.

80% dintre persoanele care afirmă că memoria lor este mai slabă decât era acum 10 ani au o probabilitate de 80% ca aceasta să continue să se deterioreze”, a spus psihiatrul Daniel G Amen, potrivit Express.

Impulsivitatea și lipsa de atenție, semne ale Alzheimer

Expertul principal în domeniul sănătății creierului a continuat prin a dezvălui că alte simptome includ impulsivitatea care se agravează în timp, ușurința cu care te lași distras și starea de spirit scăzută.

”Numărul 2. Judecata proastă și impulsivitate. Ceea ce înseamnă, probabil, că lobii frontali, partea creierului care vă supraveghează și vă controlează, își reduc activitatea. Ceva asemănător cu oprirea frânei.

Al treilea. Atentie scurtă și ușurința cu care te lași distras... Nu ca ADHD, pe care l-ați avut toată viața, dar se pare că se accelerează.

Al patrulea este starea de spirit scăzută. Depresia dublează riscul bolii Alzheimer la femei și îl cuadruplează la bărbați”, a spus dr. Amen.

Vezi și: Trucul simplu care te ajută să ai un somn odihnitor. Nu trebuie să faci absolut nimic înainte de culcare

Kilogramele în plus afectează creierul

Doctorul Amen a explicat că fiind supraponderal sau obez poate afecta, de asemenea, creierul, iar ”pe măsură ce greutatea crește, și dimensiunea și funcția creierului scad”.

”De aceea sunt în formă. Nu vreau să fac cu bună știință ceva care să-mi afecteze creierul. A avea o energie scăzută, care de multe ori înseamnă un flux sanguin mai redus către creier”, a mai spus medicul.

Circulația deficitară a sângelui afectează și creierul, nu doar inima

În cele din urmă, doctorul Amen a explicat că problemele de flux sanguin în oricare parte a corpului pot indica probleme circulatorii mai generale, inclusiv în creier.

”Disfuncția erectilă. Deoarece dacă aveți probleme de flux sanguin în oricare parte, înseamnă că sunt prezente peste tot. Și insomnie cronică și apnee în somn. Dacă aveți oricare dintre acești factori de risc, acum este momentul să acordați o atenție serioasă sănătății creierului”, a mai spus medicul. 

Vezi și: Vezica biliară, probleme. Constipația, culoarea scaunului, durerile, semnele care îți arată că nu funcționează corect

Ce este boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o pierdere progresivă a funcției mentale, caracterizată prin degenerarea țesutului cerebral, inclusiv pierderea celulelor nervoase, acumularea unei proteine anormale numite beta-amiloid și dezvoltarea de încurcături neurofibrilare.

Uitarea evenimentelor recente este un semn timpuriu, urmată de o creștere a confuziei, deteriorarea altor funcții mentale și probleme în utilizarea și înțelegerea limbajului și în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Simptomele progresează astfel încât oamenii nu mai pot funcționa, ceea ce îi determină să devină complet dependenți de alții. Medicii stabilesc diagnosticul pe baza simptomelor și rezultatelor unui examen fizic, teste de stare mentală, analize de sânge și teste de imagistică.

Tratamentul implică strategii pentru a prelungi funcționarea cât mai mult posibil și poate include medicamente care pot încetini progresul bolii. În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, simptomele se dezvoltă treptat, astfel încât mult timp oamenii continuă să se bucure de multe dintre lucrurile pe care le-au apreciat înainte de a dezvolta boala Alzheimer.

Simptomele încep de obicei în mod subtil. Persoanele ale căror simptome se dezvoltă în timp ce încă sunt angajate pot să nu se descurce la fel de bine în locurile de muncă. În cazul persoanelor care sunt pensionate și mai puțin active, schimbările pot să nu fie la fel de observabile.

Vezi și: De ce să adaugi unt în cafea. Trucul antiglonț care conferă cremozitate și te menține sătul. Efectul nebănuit asupra sănătății

Primul și cel mai observabil simptom poate fi:

- Uitarea evenimentelor recente din cauza dificultății de a forma noi amintiri

- Uneori, schimbări în personalitate (persoanele pot deveni emoțional insensibile, depresive sau neobișnuit de teamă sau anxioase)

- În stadiile incipiente ale bolii, oamenii devin mai puțin capabili să folosească judecata corectă și să gândească în mod abstract. Modelele de vorbire pot să se schimbe ușor. Persoanele pot folosi cuvinte mai simple, un cuvânt general sau multe cuvinte în locul unui cuvânt specific sau pot folosi cuvinte incorect. Pot să nu poată găsi cuvântul potrivit, potrivit Merck Manual.

Vezi și: Cancer la sân, descoperit întâmplător cu ajutorul unei plăcinte: Pare atât de ridicol. A fost un șoc!

Persoanele cu boala Alzheimer au dificultăți în interpretarea indiciilor vizuale și auditive. Astfel, pot deveni dezorientate și confuze. O astfel de dezorientare poate face conducerea unei mașini dificilă. Pot să se rătăcească pe drumul către magazin. Persoanele pot să poată funcționa în societate, dar pot să se comporte în mod neobișnuit. De exemplu, pot uita numele unui vizitator recent, iar emoțiile lor pot să se schimbe imprevizibil și rapid.

Mulți oameni cu boala Alzheimer au adesea insomnie. Au dificultăți în a adormi sau a rămâne treji. Unele persoane devin confuze cu privire la zi și noapte. La un moment dat, comportamentul psihotic (halucinații, delir sau paranoia) se dezvoltă la multe persoane cu boala Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel