Deficiența de Vitamina D. Ce boli grave poate semnala

Stimularea gândirii poate preveni demența
Nivelul de vitamina D poate prezice riscul pentru anumite boli.  

 O nouă descoperire indică faptul că nivelul de vitamina D din sânge poate fi un bun predictor al riscului de boli la bărbați. 

Dr. Leen Antonio de la University Hospitals Leuven din Belgia și o echipă de cercetători europeni au realizat studiul. Ei și-au prezentat concluziile la cea de-a 22-a conferință a Congresului European de Endocrinologie (e-ECE 2020), de la începutul lunii septembrie.

 

Vitamina D este importantă pentru menținerea sănătății oaselor, precum și pentru protejarea împotriva infecțiilor și bolilor. Deficitul de vitamina D este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, estimările sugerând că aproximativ 1 miliard de persoane au niveluri scăzute de vitamina D în sânge.

Riscuri pentru sănătate

Deficitul de vitamina D este deosebit de frecvent la persoanele în vârstă. De asemenea, studiile arată din ce în ce mai mult importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei game de probleme de sănătate asociate îmbătrânirii.


Cercetătorii au asociat nivelurile scăzute de vitamina D din sânge cu probleme majore de sănătate legate de vârstă, inclusiv:

osteoporoză
risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare
cancer
diabet de tip 2
declin cognitiv


Niveluri libere de 25-hidroxivitamină D

Dr. Antonio și echipa sa au folosit date din studiul european privind îmbătrânirea bărbaților, pe care cercetătorii l-au colectat între 2003 și 2005 de la 1.970 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani.


Pentru a investiga dacă metaboliții liberi ai vitaminei D pot prezice mai bine problemele de sănătate, echipa a comparat nivelurile de vitamina D liberă și totală din corpul bărbaților cu starea lor actuală de sănătate, având în vedere vârsta, indicele de masă corporală (IMC) și stilul de viață.

Descoperirile au demonstrat că, deși atât metaboliții liberi, cât și cei legați ai vitaminei D erau legați de un risc mai mare de deces, doar 25-hidroxivitamina D  era predictivă pentru viitoarele probleme de sănătate și nu 1,25-dihidroxivitamina D.

„Aceste date confirmă în continuare că deficiența de vitamina D este asociată cu un impact negativ asupra sănătății generale și poate fi predictivă pentru un risc mai mare de deces”, explică dr. Antonio.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel