Deficiența de iod și afecțiunile tiroidei. Cum le depistezi

Sarea este 40% sodiu și 60% clorură - atât sarea de masă cât și cea de mare au același ambalaj chimic. În anii 1920, S.U.A. a început să adauge iod în sarea de masă ca răspuns la un segment mare al populației devenit deficitar de iod. Tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonii care controlează metabolismul. Deși sodiul nu are aproape niciun efect asupra tiroidei, prea puțin iod în dietă poate duce la hipotiroidism.  

Situată la baza gâtului, direct în fața corzilor vocale, tiroida produce doi hormoni care reglează metabolismul, notează Livestrong.  Dacă tiroida încetinește producția de hormoni T3 și T4 - afecțiune la care se face referire ca hipotiroidism - metabolismul tău va încetini.

Semnele tipice de hipotiroidism includ creșterea în greutate, intoleranța la frig, bătăile inimii neregulate și nivelurile ridicate de colesterol. Metabolismul tău controlează cât de rapid funcționează toate sistemele tale și totul încetinește dacă tiroida nu produce suficient hormon T3 și T4. Din fericire, hipotiroidismul este simplu de tratat; luând un înlocuitor zilnic de hormoni tiroidieni sintetici - levotiroxina - care furnizează hormonul lipsă. Medicul trebuie să vă monitorizeze nivelul tiroidei cu teste de sânge de două ori pe an.

Deficiență de iod

Fără iod, tiroida nu poate produce hormoni T3 și T4, ceea ce duce la o rată redusă a metabolismului. Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este o deficiență autoimună, dar poate apărea și ca efect secundar al sarcinii. Deficitul de iod este foarte rar în America de Nord și Europa, deși 40% din populația lumii este expusă riscului de deficiență de iod. Atât sarea de masă, cât și făina au fost îmbogățite cu iod, dar iodul nu se mai adaugă la făină, iar acest lucru nu mai este cazul cu cea mai mare sare de masă, potrivit Dr. Marcelle Pick. Pick, un autor și co-fondator al Clinicii Women to Women din Yarmouth din Maine, care spune că „aportul de iod a scăzut cu 50% în America de Nord în ultimii 30–40 de ani" și că mai multe persoane pot fi expuse riscului de probleme tiroidiene. , în special cei care evită sarea de masă și au o dietă săracă în sodiu.

Tratament

Iodul suplimentar va trata hipotiroidismul numai dacă funcția ta tiroidă scăzută este cauzată de un deficit de iod. Medicul dumneavoastră vă poate testa nivelurile de iod folosind o probă de urină. Adăugarea de prea mult iod în dieta dvs. poate duce la toxicoza cu iod tiroidian. În mod ideal, ar trebui să consumi zilnic între 150 și 299 de micrograme de iod, spune American Thyroid Association. Consumul mai mic de 75 de micrograme poate duce la o deficiență moderată până la severă, în timp ce cantitățile mai mari de 450 de micrograme sunt excesive și ar putea duce la toxicoza cu iod tiroidian.

Sodiul și tiroida

O linguriță de sare de masă iodată conține 400 de micrograme de iod - mai mult decât suficient pentru a menține nivelul hormonilor tiroidieni într-un interval ideal. Sodul utilizat în alimentele procesate și ambalate nu are adaos de iod și nu trebuie calculat pentru aportul de iod. Nu toată sarea este iodată - citiți cu atenție eticheta. Dacă mâncați o dietă cu conținut scăzut de sodiu, puteți suplimenta consumul de ouă, lactate, lapte de soia, pește și fructe de mare pentru a asigura un consum adecvat de iod.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel