Deficiența de dopamină, simptome. Cum îți afectează creierul lipsa hormonului plăcerii

Depresie
Dopamina este substanța chimică a creierului care ne permite să avem o gamă largă de sentimente și care controlează mai multe comportamente. Lipsa ei duce, printre altele, la depresie, la o degenerare a abilităților motorii, inclusiv rigiditate musculară și tremor.

În primul rând, trebuie să înțelegeți că depresia este o boală care poate fi cauzată de o deficiență de dopamină. În multe cazuri, este cauzată de modificări fiziologice reale ale creierului. Vestea bună este că depresia cauzată de niveluri insuficiente de dopamină poate fi depășită. Puteți face modificări ale stilului de viață și ale alimentației, dar și tratament pentru a crește nivelul de dopamină din creierul dumneavoastră.

Ce este Dopamina?

Creierul comunică de fapt cu sine. Are sistem strâns legat de celule nervoase (numite neuroni) care „comunică" între ele prin substanțe chimice și receptori specializați. Dopamina este un produs chimic (neurotransmițător) care este utilizat de neuroni pentru a trimite mesaje. Când un neuron eliberează dopamină, aceasta traversează o intersecție foarte mică numit sinapsă și apoi se atașează de un receptor de dopamină la următorul neuron. Atunci când nivelurile de dopamină sunt scăzute în creier, impulsurile nervoase sau „mesajele" nu pot fi transmise corect și pot afecta următoarele funcții creierului: comportamentul, dispoziția, cogniția, atenția, învățarea, mișcarea și somnul.

Când există o deficiență de dopamină, emoțiile nu pot fi reglate corect. Se inhibă impulsurile mentale care atenuează sentimentele intense de tristețe; prin urmare, cele mai frecvente simptome ale deficienței de dopamina sunt aceleași semne asociate cu depresia clinică (mai precis, cu tulburarea depresivă majoră).

Simptome ale deficienței de dopamină:

14 simptome principale dă deficiența de dopamină, arată specialiștii de la University Health News. Acestea sunt:

- Lipsa de interes pentru viață,

- Scăderea motivației,

- Procrastinare,

- Incapacitatea de a simți plăcere,

- Modificări ale somnului,

- Sindromul picioarelor neliniștite,

- Oboseală,

- Modificări ale dispoziției,

- Sentimente excesive de lipsă de speranță sau de vinovăție,

- Memorie slabă,

- Incapacitate de concentrare / afectare a concentrării,

- Comportamente impulsive sau autodistructive,

- Dependențe de cofeină sau alți stimulanți,

- Creștere în greutate.

Deficiența extremă de dopamină - ca în cazul bolii Parkinson - determină o diminuare permanentă și degenerativă a abilităților motorii, inclusiv rigiditatea musculară și tremorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel