Declinul cognitiv este asociat cu pierderea osoasă și riscul de fracturi la femei. STUDIU

La femeile peste 65 de ani, declinul cognitiv, pierderea osoasă și creșterea riscului de fracturi merg mână în mână, constată un nou studiu. 

Un nou studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Research (link direct studiu) arată că declinul cognitiv este legat de pierderea osoasă accelerată și de un risc crescut de fractură la femei.

În studiul la care au participat 1.741 de femei și 620 de bărbați cu vârsta ≥65 de ani fără demență, care au fost urmăriți din 1997 până în 2013, ambele sexe au înregistrat scăderi similare ale funcției cognitive și ale masei osoase.

După ajustări, declinul cognitiv a fost asociat cu pierderea osoasă la femei, dar nu și la bărbați. De asemenea, declinul cognitiv semnificativ și clinic important la femei a fost asociat cu un risc de 1,7 ori mai mare de fracturi osoase în decurs de 10 ani.

În special, relația dintre pierderea osoasă și declinul cognitiv a fost bidirecțională, fără dovezi ale uneia care să o precedă pe cealaltă. Relația dintre declinul cognitiv, pierderea osoasă și riscul de fractură la femei poate fi determinată de factori de risc comuni.

„Aceste constatări pot ajuta la perfecționarea ghidurilor de practici clinice cu privire la modul în care pierderea osoasă și declinul cognitiv pot fi monitorizate la vârste mai înaintate, pentru a asigura un tratament adecvat și eficient”, a declarat autorul principal dr. Dana Bliuc, de la Institutul de cercetare medicală Garvan, din Australia. 

„Acest lucru este deosebit de important deoarece atât pierderea osoasă, cât și declinul cognitiv sunt „condiții silențioase”care pot rămâne nedetectate pentru perioade lungi de timp, adesea până când condițiile au progresat sever”, a continuat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel