De ce trebuie femeile de peste 35 de ani să stea la soare

Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani
Vitamina D, poreclită și „vitamina Soarelui”, pentru că organismul o produce doar când este expus la razele solare, promovează sensibilitatea la insulină, scăzând riscul de diabet de tip 2 la femei cu vârsta între 35 și 74 de ani, arată un nou studiu publicat în revista „Menopause”.

Beneficiile vitaminei D în promovarea sănătății osoase sunt deja binecunoscute. Un nou studiu, realizat în Brazilia, publicat ieri în revista „Menopause" a Societății Nord Americane de Menopauză, sugerează că vitamina D poate, de asemenea, să promoveze o sensibilitate crescută la insulină, reducând astfel nivelul de glucoză și riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Alte studii recente au arătat o relație clară între vitamina D și controlul glicemic, sugerând că vitamina D crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește funcția celulelor beta-pancreatice. În studiul transversal publicat ieri în revista „Menopause" a Societății Nord Americane de Menopauză, care a implicat 680 de femei braziliene în vârste între 35 și 74 de ani, scopul a fost evaluarea posibilei asocieri între deficitul de vitamină D și creșterea glicemiei.

Beneficii din statul la soare

Dintre femeile intervievate, 24 (3,5%) au raportat că iau suplimente de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D s-a dovedit a fi asociată negativ cu niveluri ridicate de glucoză.

Dar nu vă repeziți să luați suplimente, pentru că expunerea obișnuită la soare a oferit, de asemenea, aceeași asociere, demonstrând că deficiențele vitaminei D sunt asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei.

Rezultatele studiului apar în articolul intitulat „Nivelurile serice superioare ale vitaminei D sunt asociate cu niveluri scăzute ale glicemiei".

„Deși o relație de cauzalitate nu a fost dovedită, nivelurile scăzute de vitamina D pot juca un rol semnificativ în diabetul zaharat de tip 2", a arătat Dr. JoAnn Pinkerton, director executiv al Societății Nord Americane de Menopauză (The North American Menopause Society, prescurtat NAMS). Suplimentarea vitaminei D poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, dar sunt necesare studii de intervenție", a atras ea atenția într-un material dat publicității de societatea americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel