De ce te simți amețit când te ridici. Ce rol joacă tensiunea arterială și când să consulți un medic

De ce te simti ametit cand te ridici Foto: Freepik @ cookie_studio
De ce te simți amețit când te ridici. Hidratarea combate în general starea de amețeală dar dacă persistă ar trebui să consulți un medic.

Greața este cauzată de o scădere rapidă a tensiunii arteriale atunci când te ridici în picioare.

De obicei, acestea provoacă amețeli care durează de la câteva secunde la câteva minute. Poate fi urmată de vedere încețoșată și confuzie.

Cei mai mulți oameni experimentează ocazional amețeli. În general, acestea nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în cazul în care apar des, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.

Vezi și: 10 obiceiuri matinale ca să îți începi ziua cu dreptul. Cum creezi rutina perfectă pentru tine

Ce este mai exact o amețeală?

O amețeală este o scădere bruscă a tensiunii arteriale atunci când te ridici din poziția culcat sau așezat. Termenul medical pentru acest fenomen este hipotensiune ortostatică sau hipotensiune posturală.

Definiția medicală a unei crize de tensiune arterială este o scădere a tensiunii arteriale sistolice de cel puțin 20 mm Hg sau o scădere a tensiunii arteriale diastolice de cel puțin 10 mm Hg în decurs de 2 până la 5 minute de la ridicarea în picioare.

Atunci când te ridici rapid în picioare, gravitația îți trage sângele spre picioare și tensiunea arterială scade rapid. Aproximativ 10 până la 15 la sută din sângele tău se adună în partea inferioară a corpului în momnetul în care te ridici în picioare.

Reflexele corpului tău îți mențin tensiunea arterială constantă atunci când stai în picioare. De exemplu, corpul va pompa mai mult sânge și îți va contracta vasele de sânge. Atunci când aceste reflexe nu acționează corect, este posibil să resimți amețeală sau senzația de amețeală a unei crize de tensiune.

De asemenea, este posibil să ai următoarele simptome atunci când stai în picioare rapid:

- Vedere încețoșată

- Palpitații ale inimii

- Greață

- Slăbiciune

- Oboseală

- Dureri de cap

- Leșin

Poți avea crize izolate la cap sau pot fi o problemă cronică.

Nu rata: Marea greșeală care provoacă sforăitul. O faci în fiecare seară, dar nu ai știut. Codruț Sarafoleanu: Sforăie și doamnele și domnii! Sforăitul nu este din nas

Ce ar putea cauza o stare de amețeală?

Oricine se poate confrunta cu senzația de amețeală, dar aceasta este deosebit de frecventă la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Până la 18,2 la sută dintre persoanele din acest interval de vârstă pot avea amețeli.

Următoarele afecțiuni pot duce, potențial, la apariția unor amețeli:

- Îmbătrânire

- Deshidratare

- Anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge)

- Sarcină

- Diabet

- Afecțiuni tiroidiene

- Tulburări de alimentație

- Probleme ale valvelor inimii

- Anumite medicamente, în special medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

- Pierderea de sânge

- Combinarea alcoolului și a medicamentelor

- Odihnă prelungită la pat

- Administrarea de diuretice, narcotice sau sedative

- Vreme excesiv de caldă

Cum poți preveni apariția crizelor de cap?

Următoarele modificări ale stilului de viață te pot ajuta să reduci la minimum frecvența acestor amețeli. Cu toate acestea, dacă amețeala este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă, este o idee bună să consulți un medic. Aceștia îți pot diagnostica afecțiunea și pot găsi cele mai bune opțiuni de tratament.

Hidratare

Deshidratarea poate duce la amețeli chiar și la persoanele sănătoase. Atunci când te deshidratezi, volumul total al sângelui poate scădea. Atunci când volumul total de sânge scade, scade și tensiunea arterială generală.

Deshidratarea poate provoca, de asemenea, slăbiciune și oboseală.

Ridică-te în picioare mai încet

Dacă ai frecvent amețeli, ridicarea mai lentă din poziția așezat sau culcat te poate ajuta. Acest lucru oferă reflexelor naturale ale corpului tău mai mult timp pentru a se adapta la schimbările de tensiune arterială.

Evită temperaturile ridicate

Transpirația abundentă te poate face să pierzi apă și electroliți și să îți crească riscul de a dezvolta deshidratare. Reaprovizionarea regulată cu lichide poate ajuta la prevenirea crizelor de cap și a altor simptome de deshidratare.

Reducerea la minimum a consumului de alcool

Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că te face să pierzi lichide. Consumul de alcool te poate deshidrata și îți poate crește riscul de a dezvolta amețeli. Consumul unei cantități mari de apă și electroliți cu alcool poate ajuta la minimizarea deshidratării.

Când ar trebui să consulți un medic?

Cei mai mulți oameni au experimentat ocazional o stare de amețeală. Dacă acestea sunt cauzate de deshidratare sau de statul prelungit în șezut, probabil că nu sunt grave.

Cu toate acestea, dacă amațești des, este o idee bună să discuți cu un medic pentru a vedea dacă aceste stări ar putea fi cauzate de o afecțiune medicală.

De asemenea, este o idee bună să vorbești cu un medic dacă amețelile te fac să te împiedici, să cazi, să leșini sau să ai vedere dublă.

Ce factori te expun la riscul de a avea o criză de cap?

Oricine se poate confrunta ocazional cu o criză de cap. Cu toate acestea, anumiți factori îți pot crește riscul.

Medicamente

Administrarea de medicamente care scad tensiunea arterială îți poate crește riscul de a dezvolta amețeli și stări de amețeală. Medicamentele care pot provoca bufeuri de cap includ următoarele categorii.

Dacă stai în pat pentru o perioadă prelungită de timp, este posibil să slăbești și să nu ai echilibru când te ridici. Mișcarea încet poate ajuta la menținerea stabilă a tensiunii arteriale.

Înaintarea în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânești, reflexele care controlează capacitatea organismului tău de a-ți stabiliza tensiunea arterială încep să funcționeze mai puțin eficient.

Deși nu poți opri complet îmbătrânirea, o dietă sănătoasă, exercițiile fizice regulate și un stil de viață sănătos în general te pot ajuta să menții un sistem cardiovascular sănătos.

Sarcina

Grăbiile de cap sunt frecvente la femeile însărcinate. Schimbările hormonale fac ca vasele de sânge să se relaxeze și pot face ca tensiunea arterială să scadă. Multe femei observă că tensiunea arterială scade în primele 24 de săptămâni a sarcinii.

Boli

O varietate de afecțiuni cardiace diferite pot crește riscul de a avea tensiune arterială scăzută și de a dezvolta amețeli. Acestea includ probleme ale valvelor și atacuri de cord. Boala Parkinson, diabetul și alte boli care îți deteriorează nervii pot provoca, de asemenea, stări de amațeală.

Cei mai mulți oameni se confruntă ocazional cu o amețeală. Este foarte probabil să ai o criză de cap dacă ai peste 65 de ani. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău devine mai puțin eficient în reglarea tensiunii arteriale.

Majoritatea stărilor de amețeală sunt adesea cauzate de deshidratare. Reaprovizionarea cu lichide, în special atunci când faci exerciții fizice, te poate ajuta să le previi.

Potrivit Clinicii Mayo, un bărbat adult mediu are nevoie de 3 litri de apă pe zi, iar femeia medie are nevoie de 2.7 litri pe zi. Aportul zilnic de apă depinde și variază în funcție de nivelul de activitate fizică și evident, de clima și temperatura din zona ta.

Dacă amețelile se repetă sau provoacă leșin, este o idee bună să consulți un medic pentru a discuta opțiunile de tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel